UPDATE ora 13.15: Şedinţa comisiei de muncă, care a fost convocată pentru modificarea proiectului, s-a amânat până la finalizarea dezbaterilor din plen pe legea statutului magistraţilor, din pachetul legilor justiţiei.
USR a susținut că PSD şi PNL nu s-au prezentat la comisii și că au boicotat ședința. „După ce au votat mărirea propriilor salarii la Senat, s-au bătut cu pumnul în piept că vor rectifica la Camera Deputaţilor. Azi, când trebuiau să elimine mărirea salariilor parlamentarilor şi primarilor, ghiciţi ce s-a întâmplat? N-au venit la şedinţă. Deci n-a fost cvorum”, a spus vicepreședintele Claudiu Năsui, deputat USR, în plen.
În replică, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a explicat că sunt votate legile justiţiei și că de aceea parlamentarii PSD-PNL-UDMR au rămas în plen și nu au venit la comisie, a scris news.ro.
PSD a cerut trimiterea proiectului la Comisia de Muncă din Camera Deputaților pentru modificarea raportului. Potrivit unor surse parlamentare, partidele din coaliţie au decis ca majorările să se aplice doar la administraţia locală, iar parlamentarilor nu li se vor crește salariile.
„Pentru a elimina suspiciunile apărute în spaţiul public în ultima perioadă, dar şi pentru a îndrepta o eroare majoră făcută de colegii de la Senat, vă rog să acceptaţi ca membrii Comisiei pentru Muncă să se reunească în paralel cu plenul, cu mandat ferm din partea plenului Camerei Deputaţilor de a elimina din legea trecută de Senat creşterile salariale pentru parlamentari”, a declarat Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, conform news.ro.
Propunerea PSD, de întrunire a Comisiei de Muncă, a fost adoptată cu 170 de voturi pentru şi 5 abţineri.
„USR a fost singurul partid care a votat împotriva creşterii salariilor demnitarilor la Senat. Ceea ce am văzut mai devrem a fost un festival al ipocriziei”, a spus şi deputatul USR, Ionuţ Moşteanu.
„Trebuie să fim bogați și cinstiți”
Senatul a adoptat pe 21 septembrie majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ, la o inițiativă a UDMR. Astfel, urmau să crească indemnizațiile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale, precum și ale funcționarilor publici.
La câteva ore după votul din Senat, senatorul PNL Virgil Guran a argumentat majorarea prin faptul că „trebuie să fim bogați și cinstiți”.
Decizia Senatului a venit la câteva ore după ce Curtea Constituțională a stabilit că proiectul de lege prin care se majorau salariile tuturor demnitarilor este neconstituțional.
Pe 24 septembrie, președintele Klaus Iohannis a atras atenția că nu i se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de creşteri salariale în contextul crizei economice. „Puteam să rămânem mai spre urmă”, a spus el.
Senatul a fost prima cameră sesizată, iar votul final va fi dat de Camera Deputaţilor.