USR a contestat la CCR, pe 8 iunie, majorările salariale acordate parlamentarilor, invocând lipsa fișei financiare, încălcarea principiului bicameralismului și încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor
Totodată, USR a semnalat că iniţiatorii legii nu au specificat care este sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, iar Curtea Constituțională a dat dreptate USR.
„Coaliția PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip”
După decizia CCR, USR a anunțat că partidele aflate la putere reintroduc „pe ușa din dos” majorarea salariilor demnitarilor, folosind un amendament care urmează să fie votat, tot astăzi, în Senat.
„Prin sesizarea CCR, USR a împiedicat creșterea indemnizațiilor parlamentarilor și a protejat banul public și bugetul de stat. Confruntată cu decizia CCR, coaliția PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizațiilor pentru demnitari și aleșii locali pe ușa din dos, printr-un amendament ce va fi astăzi votat în plenul Senatului”, a transmis partidul condus de Cătălin Drulă într-un comunicat.
„Exact în ziua în care judecătorii CCR ne-au dat dreptate, majoritatea PSD-PNL-UDMR a adăugat la OUG 115/2022, în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, un amendament fix pentru ca aceștia să primească indemnizații mărite”, se mai arată în comunicat.
Potrivit USR, la propunerea făcută de UDMR, indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică vor crește de la 1 noiembrie 2022 prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.
Partidul condus de Drulă a mai precizat că, tot la propunerea UDMR, votată de PSD-PNL-UDMR, vor crește cu 25% și salariile și sporurile personalului implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.