Marcel Vela a precizat că unul din cei doi cetăţeni români extrădat în SUA se afla la vârful unei reţele de trafic de persoane. În urmă cu o lună, autorităţile din România anunţau că îl vor extrăda pe interlopul Luigi Popescu, care făcea parte dintr-o reţea care trafica romi în SUA.
„Luis” făcea parte dintr-o reţea care trafica romi în SUA şi a fost interceptat în timp ce vorbea despre un judecător corupt din California. Informaţia era în arhiva Tribunalului Dolj, printre stenogramele dintr-un dosar instrumentat de DIICOT în 2013.
Libertatea a dezvăluit această informaţie în iulie 2019, iar în septembrie, justiția americană a redeschis dosarul traficantului de migranţi.
Patru clanuri din Craiova trec peste granița SUA mii de români. DIICOT și FBI au documentat cazuri în care oamenii sunt puși la cerșit, furat și prostituție ca să achite datoria către traficanți.
Pe 26 martie 2013, procurorii DIICOT din Craiova anunțau destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, „specializat în traficul de migranţi, ce acţiona pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada“.
În urma descinderilor, au fost ridicaţi Ovidiu Chiciu, Dumitru Chiciu, zis Paris, Liviu Rădulean şi Filip Sărdaru, care au şi fost arestaţi preventiv o zi mai târziu. Alţi doi suspecţi – Daniel Rădulean şi Luigi Cristinel Popescu – au primit mandate de arestare preventivă în lipsă.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupului ar fi obţinut venituri de peste un milion de euro din racolarea, transportarea şi înlesnirea trecerii frontierei a peste 600 de romi.
Potrivit DIICOT, cei care nu puteau plăti integral sumele de bani pretinse de către învinuiţi, erau obligaţi să comită infracţiuni sau să cerşească pe teritoriul SUA, în beneficiul învinuiţilor.
Principalele declaraţii ale ministrului Marcel Vela:
- În acest moment asistăm la un fapt care ţine de extrădarea a doi cetăţeni capturaţi de forţele MAI, care au comis infraţiuni internaţionale. Unul se află în vârful unei reţele de trafic de persoane, iar cel de-al doilea a făcut infracţiuni informatice
- Extrădarea se face în baza deciziei Curţii de Apel Craiova. Această operaţiune este în colaborarea MAI şi Interpol Washington.
- Este prima dată când MAI ia într-un mod serios problema infracţionalităţii. Am primit şi bastoanele de şoc electric.
- Am mărit capacitatea de teste de integritate în ministerul de Interne.
- Nu vom tolera nicio abatare. Suntem cu ochii pe infractori, oriunde s-ar afla ei.
Marcel Vela transmitea, în urmă cu o săptămână, că în ultima perioadă, angajații ministerului au continuat lupta pentru combaterea criminalității. Mesajul ministrului de interne vine în contextul în care în Bucureşti se resimt tensiuni după moartea interlopului Emi Pian.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro