Ea s-a născut în 1974, în Pancevo, într-o familie de etnie română, purtând numele de familie Ciobanu până la căsătorie. În 1995, ea a absolvit un profil dedicat limbilor și literaturilor române și engleză la Facultate de Psihologie din Belgrad. Ea a fost profesoară de engleză timp de doi ani înainte să devină jurnalistă, potrivit unei biografii de pe un site specializat.

Carieră politică

Marinika Tepić și-a început cariera politică prin activism social. Ea a luptat pentru drepturile omului și ale minorităților din Serbia, ca membră a minorității române, iar în 2009 a fost numită director adjunct al Consiliului Național pentru Descentralizare al Serbiei.

Între timp, ea s-a alăturat partidului politic Liga Social-Democraților din Voivodina. A candidat în 2012 pe locul 12 al listei electorale la alegerile provinciale din Voivodina și, deși nu a reușit să câștige un mandat, partidul ei a intrat în guvernul de coaliție, iar Marinika Tepic a fost aleasă ca unul dintre membrii guvernului respectiv. I s-a încredințat funcția de secretar provincial pentru sport și tineret.

În alegerile extraordinare din martie 2014, a candidat din nou pe lista electorală și a obținut un mandat de deputată în Parlamentul Serbiei. Cu toate acestea, a demisionat pentru a rămâne în guvernul provincial.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Doi ani mai târziu, a câștigat pentru a doua oară mandatul de deputat în Parlamentul sârb. După constituirea parlamentului, ea a ocupat funcția de președinte al Comitetului pentru Integrare Europeană.

În ianuarie 2017, ea a decis să demisioneze din Liga Social-Democraților din Voivodina după ce președintele partidului, Nenad Canak, și-a anunțat candidatura pentru viitoarele alegeri prezidențiale din acel an. În loc de Čanko, ea l-a susținut pe Saša Janković ca și candidat la președinție, iar în timpul alegerilor a fost în consiliul său politic.

În aceeași lună, ea s-a alăturat Partidului Nou, al cărui lider este Zoran Živković. S-a alăturat președinției partidului și a devenit lider provincial în Voivodina. În mai 2017, Tepić și Živković s-au alăturat celor trei foști membri ai Mișcării Dost je bilo – Restart și au fondat un grup parlamentar numit „Clubul deputaților independenți”.

Cine este Marinika Tepic, politiciana de etnie română care conduce opoziția din Serbia și cere invalidarea rezultatelor electorale
Marinika Tepic și Srdjan Milivojevic, doi dintre liderii coaliției de opoziție „Serbia împotriva violenței” Foto: Profimedia

Controverse

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

La sfârșitul anului 2017, Marinika Tepic s-a confruntat cu amenințări din cauza criticilor sale la adresa majorității aflate la putere la acea vreme, precum și a aparițiilor sale publice în afara parlamentului sârb și a anunțului că va lansa o inițiativă de interzicere a activităților asociației „Frontul Național Sârbesc”.

Membrii grupărilor de dreapta au amenințat-o cu moartea, iar în Belgrad au apărut graffiti amenințătoare. Cu acea ocazie, președintele de atunci al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și minorităților, Meho Omerović, a condamnat amenințările și a cerut poliției să îi asigure siguranța.

În aprilie 2018, după un eșec electoral, a trecut la nou-înființatul Partid al Libertății și Justiției (SSP), unde a preluat funcția de vicepreședinte.

SSP a decis să boicoteze alegerile desfășurate în iunie 2020, așa că Marinika Tepic și-a continuat activitățile de opoziție în afara instituțiilor. La o conferință de presă din 9 februarie 2021, ea a acuzat guvernul sârb de colaborare cu mafia. Apoi Tomislav Lovreković, jurnalist și membru al Partidului Progresist Sârb al președintelui Vucic, a aruncat în ea cu un pui viu.

În aprilie 2021, ea l-a acuzat pe Dragan Marinković Palma, primarul orașului Jagodina și liderul partidului Serbia Unită, că trafichează minori pentru a participa la petrecerile sale din Jagodina. Aceste acuzații au divizat publicul, dar Palma a continuat să aibă apariții regulate la televiziunea națională. El a invitat-o la o dezbatere televizată, dar Tepic a refuzat, explicând că Palma nu ar trebui să răspundă în alt loc decât în instanță.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Cine este Marinika Tepic, politiciana de etnie română care conduce opoziția din Serbia și cere invalidarea rezultatelor electorale
Marinika Tepic a candidat din partea unei coaliții a partidelor pro-europene din Serbia care s-au strâns sub numele „Serbia împotriva violenței” Foto: Profimedia

Greva foamei

Dar ea a devenit cu adevărat cunoscută în politica sârbă odată cu alegerile din 17 decembrie. Alegerile parlamentare anticipate au fost convocate în Serbia după ce președintele Aleksandar Vucic a dizolvat Adunarea la 1 noiembrie 2023, pe fondul protestelor în masă față de „propaganda violenței”.

Comisia Electorală a declarat Partidul Progresist Sârb câștigător cu 46,72% din voturi, dar observatorii internaționali au spus că alegerile parlamentare și locale au fost incorecte întrucât partidul de guvernământ a fost avantajat de presă, de implicarea președintelui în funcție și de mai multe nereguli în procesul de votare. Proteste, pe alocuri violente, au izbucnit imediat în Belgrad și în mai multe orașe.

Marinika Tepic a decis să intre în greva foamei pentru a cere anularea alegerilor. Și nu este singura. Șapte membri ai principalei tabere de opoziție, reuniți sub sloganul „Serbia împotriva violenței”, au intrat în greva foamei din cauza rezultatelor.

De sâmbătă, Tepic primește zilnic lichide intravenoase, dar refuză să mănânce alimente. „Medicii încearcă să mențină această stare (de sănătate) cât mai mult timp posibil, pentru că nu am nicio intenție de a renunța până când alegerile false nu vor fi anulate, până când nu vor recunoaște fraudele electorale și până când voința poporului nu va fi apărată”, a declarat Tepic într-un interviu acordat AFP.

Observatorii internaționali au subliniat acuzațiile potrivit cărora „alegătorii care locuiesc în străinătate au fost organizați și transportați cu autobuzul de către partidul de guvernământ pentru a vota la alegerile locale din Belgrad”. Tepic îl acuză pe Vucic că a supervizat această schemă. „Cred că Serbia este singura țară din lume cu un fenomen de migranți electorali”, a declarat Tepic.

În fața grevei foamei organizată de opoziție, președintele Vucic i-a îndemnat pe parlamentarii opoziției să găsească alte modalități de a protesta.

„Aș dori să îi rog pe toți cei care sunt în greva foamei să nu o continue. Ei pot organiza proteste în fiecare zi. Sunt obișnuit cu protestele”, a declarat Vucic în timpul unui discurs televizat adresat duminică națiunii.

Tepic a mai spus că este foarte conștientă de consecințele acțiunilor sale. „Încerc să nu mă gândesc la asta (la moarte). Nu văd asta ca pe un sacrificiu. Văd acest lucru ca pe o luptă și ca pe o modalitate care mă menține în viață”, a spus el.

Aleksandar Vucic a dominat politica sârbă în ultimul deceniu, mai întâi ca prim-ministru (2014-2017) și mai târziu ca președinte.

Pentru susținători, el este un lider pragmatic, care a depășit diviziunile profunde ale Serbiei și a asigurat creșterea economică susținută. Criticii se plâng că și-a consolidat puterea în propriile mâini și a subminat normele democratice. El a trecut acum de primul an din ultimul mandat prezidențial de cinci ani care îi este permis constituțional să-l ocupe.

Fondat în 2008, Partidul Progresist Sârb se află la putere din 2012. Deși s-a autointitulat „progresist”, partidul este caracterizat de politologi drept un partid populist fără un profil ideologic.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (26)

Alex.59   •   26.12.2023, 16:39

La imprevizibilele evenimente ce se pot întâmpla acolo în Serbia, eu nu o văd prea bine pe această doamnă... 🙄

asdqaz   •   26.12.2023, 14:06

sa vedem cat va mai fi in centrul atentiei..

X01Y   •   26.12.2023, 11:09

Nu știu de ce naiba ne interesează pe noi ce se întâmplă în altă țară ?!? Sârbii au încredere în ea, care este o traseistă politică? Doar ptr că are altă etnie? Pai, parcă și noi am avut încredere, cu ceva timp în urmă, într-un etnic german, și-acum stăm și îi admirăm aeronavele închiriate cu care zboară, care sunt plătite din impozitele și taxele electoratului.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI