Imbraca-te calduros. Caciula si manusile sunt foarte importante, la fel si impermeabilitatea ultimului strat de haine.
Cand practici un sport de iarna, imbraca-te corespunzator.
In loc sa folosesti o suba, mai bine imbraca-te “in straturi”. Astfel, daca iti e prea cald, poti renunta la cateva articole de imbracaminte si te vei simti confortabil.
Atunci cand mergi pe zapada sau schiezi, apara-ti ochii cu ochelari de soare sau cu o masca-ecran, pentru a te proteja de radiatia ultravioleta.
Daca te-ai udat, da-ti jos cat mai repede hainele si incaltamintea uda. Mai bine sa-ti fie putin frig decat sa faci degeraturi.
Foloseste o crema grasa de fata, ca sa te aperi de vant.
In casa
Tine lumanarile departe de copii si de obiectele inflamabile.
La fel procedeaza cu aparatele de incalzit. In plus, nu le lasa functionand in camere goale sau dupa ce te culci. Nu usca rufe pe aparatele de incalzit.
Ai grija sa nu supraincarci reteaua electrica.
Curata si supravegheaza in permanenta cosurile sobelor. Controleaza izolatia tevilor de apa, ca nu cumva sa crape din cauza gerului.
La schi
Verifica legaturile schiurilor (mai ales daca sunt inchiriate sau imprumutate), ca acestea, la nevoie, sa-ti sara usor din picioare.
Daca esti incepator, nu te aventura pe partie de unul singur. Apeleaza la un monitor sau la un prieten experimentat. Accidentele pot fi neasteptat de grave.
Alege o panta potrivita abilitatilor tale si nu te lasa influentat de “acrobatiile” altora.
Ai grija sa nu stai in drumul altor schiori. De asemenea, da-te repede intr-o parte dupa ce cobori din schi-lift.
Accidentele apar cu o frecventa mai mare la sfarsitul zilei, cand esti obosit. E bine sa faci pauze intre coborari, sa iei o gustare, sa bei ceva cald.
Calatorii cu masina
Nu uita acasa trusa de prim-ajutor si medicamentele de prima necesitate.
Condu prudent si pastreaza, fata de masina din fata, o distanta cel putin dubla fata de cea din timpul verii.
Majoritatea carambolajelor cu animale salbatice au loc iarna, deoarece animalele sunt infometate si se apropie de zonele locuite. Atentie la semnele de circulatie “cu caprioara”.
Cand mergi la o petrecere, stabileste dinainte cine va fi soferul la intoarcere sau cheama un taxi.
Verifica presiunea pneurilor, lichidul de spalat parbrizul (ia si o sticla de rezerva) si, inainte de a porni la drum, curata toate geamurile de gheata, zapada sau condens.
Nu pleca nicaieri cu rezervorul mai gol de jumatate. Intotdeauna sa ai in masina o patura sau un sac de dormit, pentru situatia in care ai putea ramane blocat mai multe ore intr-un loc izolat.