Medvedev, fost președinte și premier al Rusiei, a amenințat în repetate rânduri, după lansarea invaziei din Ucraina, cu utilizarea armelor nucleare, dar amenințările nu s-au materializat până acum. Criticii spun că declarațiile acestuia sunt mai degrabă o „sondare a terenului” decât planuri concrete ale Rusiei și că sunt menite să sperie Occidentul pentru a-l determina să accepte concesii în contextul războiului din Ucraina.
Medvedev s-a prezentat anterior ca un liberal, dar a devenit una dintre cele mai dure voci prorăzboi după ce Rusia a început în februarie 2022 „operațiunea militartă specială” din țara vecină. El a început să joace din ce în ce mai mult rolul ocupat anterior de politicianul rus Vladmir Jirinovski, devenit cunoscut pentru afirmațiile lui flamboaiante și belicoase.
În cea mai recentă postare, Medvedev mai afirmat că o potențială înfrângere a Rusiei în războiul împotriva „neonaziștilor și a sponsorilor lor occidentali” și „dezintegrarea țării” ar putea declanșa un război nuclear.
„Ascultați-mă. Va fi cu totul altceva. Prăbușirea Rusiei va avea consecințe mult mai grave decât rezultatul unui război convențional, chiar și pe termen lung. Încercările de a readuce Rusia la granițele sale din 1991 vor duce la un singur rezultat – la un război global cu țările occidentale, cu utilizarea întregului nostru arsenal strategic (nuclear) împotriva Kievului, Berlinului, Londrei și Washingtonului. Și împotriva tuturor celorlalte locuri istorice frumoase care au fost incluse de mult timp în țintele de zbor ale triadei noastre nucleare”, a scris Medvedev, într-un mesaj publicat duminică pe contul său de pe aplicația de mesagerie Telegram. El s-a referit la ,,triada” formată din rachetele balistice intercontinentale, rachetele balistice lansate de pe submarine și bombardierele strategice care pot lansa arme nucleare.
„Vom avea oare suficient curaj pentru asta, dacă o țară milenară, marea noastră patrie, va fi în pericol de dispariție, iar sacrificiile făcute de poporul rus de-a lungul secolelor vor fi fost în zadar? Răspunsul este evident”, a adăugat fostul președinte rus.
În toamna anului 2022, Rusia a anexat patru regiuni ale Ucrainei – Zaporojie, Donețk, Luhansk și Herson – după ce a organizat referendumuri „de fațadă” în părțile ocupate ale acestor regiuni. Cele patru regiuni anexate au fost incluse în Constituția Federației Ruse.
Medvedev, un aliat apropiat al lui Putin, a amenințat în mod regulat Ucraina și NATO cu un atac nuclear. Cu toate acestea, el a fost cel mai adesea ridiculizat, deoarece numeroasele lui amenințări nucleare nu au dus la nicio acțiune.
În mai 2022, el a declarat că, prin livrările de arme și antrenarea soldaților ucraineni, Alianța Nord-Atlantică „crește probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia”.
De atunci, mii de soldați ucraineni au fost instruiți în țările NATO, iar aliații au livrat diferite tipuri de arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri principale de luptă și sisteme de artilerie.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
danutz61 • 19.02.2024, 17:00
Asta a fost si un *** al lui Putin decat a fost si e asta de la noi de e ministrul Transporturilor al lui Dragnea.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
dinamo_forever_77 • 19.02.2024, 08:36
Zici medvedev.....si ***.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.