strainatate o delicatesa, mai ales pentru faptul ca este extrem de hranitoare.
Lipsa de profitabilitate a muncilor agricole a determinat o craioveanca sa caute o alta activitate pentru bucata de pamant pe care o detine. Astfel, femeia a renuntat la agricultura traditionala pentru a-si infiinta crescatorie de melci. Desi serviciul nu-i permite prea mult timp liber, Marieta Constantinescu se ocupa si cu cresterea melcilor comestibili. Pasiunea pentru helicicultura a inceput in urma cu cativa ani. Nu a fost deloc usor, insa, cu timpul, si-a dat seama ca poate fi o afacere profitabila. "Pe piata europeana si in Statele Unite exista o cerere foarte mare de melci comestibili, mancarurile reprezentand adevarate delicatese in restaurante. in Romania, din pacate, numarul de ferme de melci este foarte mic. Exista insa posibilitati mari de dezvoltare. Nu este o activitate grea, insa necesita multa migala", ne-a spus Marieta Constantinescu (43 ani), din Craiova.
Totul a inceput in urma cu doi ani, cand ea si sotul sau nu se hotarau ce anume sa cultive in gradina casei. "Sotul imi tot spunea ca vrea sa plantam pomi fructiferi. Pana intr-o zi, cand m-am hotarat si i-am zis: "Crestem melci in aer liber!" A ramas uimit si mi-a zis ca am innebunit", ne-a povestit craioveanca. Marieta a citit tot ce a gasit despre melci si a inceput sa faca rost de actele necesare pentru a-si incropi o crescatorie de melci comestibili. Astfel a descoperit ca exista mai multi oameni care se ocupa cu astfel de afaceri, care nu puteau vinde insa decat daca incheiau contracte cu crescatorii autorizati. Dupa ce a razbatut prin "jungla" legislativa si si-a intocmit documentatia, a luat legatura cu o firma italiana si a purces la drum.
Pentru ferma de melci este nevoie de o suprafata relativ mica, 2.000 de metri patrati, si o investitie de 6.000-7.000 de euro. Materialul genetic (stocul initial de melci) cumparat de la furnizorul autorizat a costat-o 6.000 de euro. "Firma italiana se ocupa de absolut tot. Ei supervizeaza proiectul de la inceput pana la sfarsit. Materialul genetic - matca (14.000 de melci), o parte din hrana si dotarea tehnica sunt puse la dispozitie tot de firma italiana. Tot prin intermediul lor se face si exportul de melci. Din vanzari, firma opreste cinci la suta", ne-a mai spus femeia.
Craioveanca isi aduce aminte cum a invatat ca la scoala totul despre melci. si asta pentru ca ferma de melci in aer liber presupune o intreaga tehnologie. "Trebuie sa stii cum sa-i recoltezi, cum sa pui in practica metodele de prevenire a evadarii lor, cum sa-i hranesti, cum sa-i feresti de boli etc". Pentru prevenirea evadarii melcilor este nevoie de o plasa speciala pe care a achizitionat-o din Italia, de la firma cu care a incheiat contractul. Despre comportamentul melcilor, Marieta ne-a spus: "Am stat zile in sir incercand sa le inteleg comportamentul. Desi au atat organe de reproducere masculine, cat si feminine, trebuie sa se imperecheze cu melci din aceeasi specie inainte de depunerea oualor. Unii melci se pot comporta ca masculi intr-un sezon si ca femele in altul. Altii pot fi fertili in mod simultan. Pe langa hrana obisnuita adusa special din Italia (salata mixta, sfecla furajera, hibrid rapita-varza, trifoi etc.) melcii trebuie sa aiba si floarea-soarelui, precum si praf de piatra pentru intarirea cochiliei".
in prezent, cei doi membri ai familiei Constantinescu impreuna cu fiul lor si o localnica care se ocupa zilnic de ferma asteapta cu nerabdare rezultatul primei recolte de melci comestibili: "Anul acesta vom avea prima productie. Speram sa fie una buna si, in viitor, sa ne extindem. in ceea ce priveste aceasta preocupare, pot sa va spun ca merita."