Mergi direct la conținut »
Meșterul din Botoșani care încă mai face opinci din piele de porc și măști populare. „Mă rog de oameni să le tai eu porcul gratuit” Galerie foto
5imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Meșterul din Botoșani care încă mai face opinci din piele de porc și măști populare. „Mă rog de oameni să le tai eu porcul gratuit”

Dănuț Stan este meșterul din Botoșani care încă mai face opinci din piele de porc și măști populare ca să păstreze tradițiile. Pasionat de folclor și de datinile strămoșești, botoșăneanul folosește în continuare blănuri de oaie, coarne de bovine sau dinți de porc pentru că numai așa creațiile sale pot fi autentice. Bărbatul spune că, de fiecare dată când are ocazia, poartă costumul popular de care ar trebui să fim cu toții mândri.

Capre, urși, căuți, măști de babe și moși, dar și opinci din piele de porc. Toate acestea sunt făurite cu migală de meșterul popular Dănuț Stan. Îmbrăcat în staie populare, botoșăneanul a venit să-și spună creațiile la un târg organizat în Suceava.

„Pasiunile mele sunt folclorul, datinile şi obiceiurile care se păstrează în comuna Băluşeni, satul Zăiceşti. De aceea, am început să confecţionez măşti, opinci, recuzită pentru obiceiurile populare păstrate în zona noastră”, a spus meşterul, pentru Monitorul de Suceava.

Meșterul spune că realizează măști din materiale pe care le foloseau odinioară bunicii.

„Încerc să nu deviez de la autentic şi să nu fac kitsch. Pe vremuri, în anumite zone, oamenii foloseau stuf la confecţionarea măştilor, mai ales cei care stăteau pe lângă apă. Erau mulţi meşteri pe vremuri. Eu încerc să fac măştile din materiale naturale şi poate de aceea sunt unice: începând de la blana de oaie până la cornul de bovină sau dinții de porc. Le lucrez rustic, cu instrumente rudimentare, care, din păcate, nu se prea găsesc, la fel ca şi materialele necesare măştilor. Nu prea sunt pe piaţă”, ne-a povestit Dănuţ Stan.


Citește și Au supraviețuit în Afganistan, dar au murit pe un drum din România. Cine sunt militarii care și-au pierdut viața în accidentul de la Dâmbovicioara


Meșterul din Botoșani care face opini din piele de porc luptă să păstreze vii tradițiile românești

Artizanul spune că fiecare obiect pe care-l realizează are o poveste. De exemplu, măștile exprimă bătrânețea unui om. De aici, spune el, vine și denumirea jocului de măști „Bătrâneasca”. Potrivit obiceiului strămoșesc, „mascații” se leagănă, regretă că au trecut anii și că se apropie de despărțirea de această lume.

„La o mască pot să lucrez mai multe zile: într-o zi pot să fac nasul, în altă zi fac spatele măștii, care se face din blană de oaie mai bătrână, în altă zi fac fața, în altă zi cos căciula, pun dinții, care sunt de porc, pe care îi fierb și îi pun în clor pentru albire. Depinde ce alte treburi mai am de făcut în ziua respectivă, depinde de vreme, dar şi de inspiraţie. Este important cum fac masca, să poată fi purtată de om, să se potrivească pe figură şi omul să nu se sufoce, să fie mulţumit”, a explicat meşterul popular din Zăiceşti, pentru sursa citată.

Măștile sale costă între 100 și 150 de lei. Dănuț Stan spune că nu câștigă prea mult din vânzarea acestora, însă le face mereu cu plăcere, cu gândul că poate menține vii tradițiile. Se bucură mereu când amsamblurile folclorice își cumpără de la el recuzita necesară pentru spectacole.

Povestea cutremurătoare a ultimilor condamnați la moarte din Europa. Sunt doi frați, iar familia lor nu va ști când și unde vor fi executați
Recomandări
Povestea cutremurătoare a ultimilor condamnați la moarte din Europa. Sunt doi frați, iar familia lor nu va ști când și unde vor fi executați
 

Meșterul din Botoșani spune că este printre puținii care mai știu că facă opinici din piele de porc. E o muncă migăloasă, spune Dănuț Stan, care se plânge că găsește din ce în ce mai greu material primă necesară.

„Mă rog de oameni să le tai eu porcul gratuit, ca să-mi dea pielea de porc. Trebuie să aleg un porc mai bătrân, care să aibă peste un an, pentru că un animal la un an nu poate să aibă pielea atât de groasă. După ce fac rost de pielea de porc, o pun la sare două, trei săptămâni, apoi , după îi tund părul. Nu poţi face opinci dintr-o piele tăiată în acel an. Trebuie să fie foarte bine uscată. Este multă muncă, dar sunt opinci originale. Așa le purtau țăranii pe vremuri. Şi astăzi, în zona Ibănești  – Botoșani, sunt bătrâni care mai poartă astfel de opinci. Sunt bune pentru bătături… Este ca şi cum ai face fizioterapie, dacă porți o astfel de încălţăminte”, a povestit meşterul.

Meșterul din Botoșani e furnizor de recuzită pentru ansamblurile folclorice

Pasionat de datinile românești, Dănuț Stan mai confecționează și căprițe, căiuți, urşi. Toate acestea sunt folosite de ceata de urători din satul său, care colindă din casă în casă în ajunul Anului Nou. De multe ori, meșterul popular îi îndeamnă pe tineri să se îmbrace în costume populare, îi învață dansurile și strigăturile tradiționale.

Singurul său regret este că din ce în ce mai puțini tineri apreciază tradițiile românești.

„Ar trebui să preţuiască ia românească, s-o sărute, s-o pună sub pernă, să doarmă cu ea sub cap, atât de mândri ar trebui să fie românii că au ie. Să fie făloşi mai ales când poartă o ie, o bundiţă autentică sau tot costumul popular”, a spus artizanul botoșănean.

sursă foto: Monitorul de Suceava


Citește și EXCLUSIV/ «Lovitură de stat» în Holograf. Cum a reușit Dan Bittman să preia controlul trupei


 

RECOMANDĂRI
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
Close
Închide
  Close