Șeful diplomației române a transmis că deschiderea discuțiilor de aderare reprezintă „un succes politico-diplomatic și un rezultat al eforturilor consecvente ale diplomației române și ale întregului spectru instituțional din ultimele decenii”.
Ministrul Bogdan Aurescu și secretarul general al OCDE Mathias Cormann au avut „un schimb de opinii în legătură cu pașii următori din cadrul procesului de aderare”, inclusiv foaia de parcurs pentru România, care va cuprinde „o serie de capitole sectoriale de negociere și criterii clare de îndeplinit în următorii ani”, a transmis Ministerul de Externe, care însă nu a precizat despre ce criterii este vorba.
De asemenea, au fost discutate evoluțiile regionale recente, iar ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru examinarea posibilității implicării OCDE în acordarea de expertiză Republicii Moldova.
Guvernul României a transmis marți seară, 25 ianuarie, că „salută decizia Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind lansarea negocierilor de aderare cu România”. Țara noastră şi-a depus prima oară candidatura pentru aderarea la OCDE, care este cea mai importantă organizaţie economică din lume, în aprilie 2004.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri, 28 ianuarie, la conferinţă comună cu Mathias Cormann, că deschiderea negocierilor de aderare la OCDE este cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO şi UE.
Ce înseamnă pentru România aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică
Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.
Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care majoritatea europeni – 23, sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
„Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în actualul program de guvernare”, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Principalele avantaje ale aderării României la OCDE:
- apartenența la clubul restrâns al economiilor dezvoltate şi recunoaşterea implicită, la nivel global, a statutului său de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine
- imaginea favorabilă a României atât faţă de marile economii ale lumii (SUA, China, Japonia etc.), cât şi faţă de statele din regiune cu aspiraţii europene (Republica Moldova, Macedonia, Albania, Serbia)
- acces la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanţa economică globală
România şi-a depus prima dată candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, apoi în noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017, potrivit instituției conduse de ministrul Bogdan Aurescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro