Cândva condusă de Moscova, dar acum membră atât a Uniunii Europene, cât și a NATO, Estonia a fost un susținător ferm al Kievului, iar Kallas a fost unul dintre cei mai vocali critici ai Moscovei după debutul invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.
Marți, 13 februarie, poliția rusă a plasat-o, împreună cu alți câțiva politicieni baltici, pe o listă de persoane date în urmărire pentru distrugerea unor monumente din epoca sovietică.
Decizia „este menită să mă intimideze și să mă facă să mă abțin de la deciziile pe care altfel le-aș lua”, a declarat Kallas, pentru Reuters, într-un interviu acordat în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.
„Dar acesta este manualul Rusiei. Nu este nimic surprinzător și nu ne este teamă”, a precizat ea.
Politicienii baltici riscă să fie arestați doar dacă trec granița rusă, altfel plasarea lor pe lista persoanelor căutate nu are consecințe reale.
,,Sunt o provocare la adresa Rusiei”
Profilul de prim rang al lui Kallas, care a exercitat presiuni asupra UE pentru a face mai mult în sprijinirea Ucrainei, a dus la apariția unor speculații la Bruxelles că ea ar putea prelua un post de conducere după următoarele alegeri europarlamentare, din iunie, eventual ca șefă a politicii externe, în locul lui Josep Borrell.
Ea a declarat că aceste speculații contribuie, de asemenea, la aversiunea Rusiei față de ea.
„Este greu să fii popular”, a spus Kallas, ironic. „Rușii au văzut și ei acest lucru și de aceea au emis mandatul de arestare pentru a sublinia cu adevărat cel mai mare argument împotriva mea, și anume că sunt o provocare la adresa Rusiei”, a explicat premierul estonian.
Când a fost întrebată dacă este interesată de o viitoare funcție europeană, ea a răspuns: „Nu am ajuns încă acolo. Sunt prim-ministru al Estoniei”.
Obuze și obligațiuni
Anul trecut, Estonia a inițiat negocieri pentru stimularea livrărilor de muniții europene către Ucraina, cele 27 de țări membre ale UE căzând de acord apoi să trimită Kievului un milion de obuze de artilerie până în luna martie a acestui an.
Josep Borrell, actualul șef al diplomației europene, a recunoscut recent că blocul comunitar își va îndeplini doar jumătate din promisiune.
„Ceea ce a arătat această înțelegere a fost că nu avem suficient, nu producem suficient și nu suntem suficient de rapizi”, a spus Kallas.
Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aliații internaționali ai țării sale, la conferința globală de securitate din Germania, să rezolve penuria de armament care dă forțelor ruse în prezent un avantaj pe câmpul de luptă.
Președintele ceh Petr Pavel a declarat că țara sa a identificat sute de mii de obuze care ar putea fi procurate rapid din afara blocului, dar că are nevoie de finanțare pentru a face acest lucru.
Nu este clar cât de mult sprijin ar exista în rândul altor state membre ale UE pentru o astfel de mișcare, care ar putea fi complicată de licențele de export și de reticența unora de a cumpăra din afara Europei.
„Este cu siguranță o opțiune viabilă. Trebuie să realizăm cu toții că trebuie să facem totul pentru a opri acolo agresorul (Rusia, n.r.)”, a declarat Kallas.
„Ceea ce am învățat din anii 1930 este că prețul va fi mai mare pentru toată lumea cu fiecare ezitare, cu fiecare întârziere”, a mai spus premierul estonian.
Kallas a lansat, de asemenea, ideea unor obligațiuni speciale ale UE pentru a ajuta la finanțarea unor cheltuieli mai mari pentru apărare, o propunere care ar trebui să-i convingă pe cei care sunt în mod tradițional sceptici față de împrumuturile comune ale UE, cum ar fi Germania, Olanda și națiunile nordice.
„Știu care este contraargumentul unor țări care sunt cu adevărat împotriva acestui tip de abordare, dar atunci întreb: Care este alternativa?”, a mai spus ea, adăugând că încă trebuie elaborată o propunere concretă.
Citiți și:
- Kaja Kallas, după ce Rusia a dat-o în urmărire: „E o tactică clasică de intimidare. Știu asta din istoria familiei mele, când KGB a emis mandate de arestare”
- Rusia o pune pe prim-ministra Estoniei pe lista de persoane căutate de autorități. Kaja Kallas este o puternică susținătoare a Ucrainei
- Zelenski cere Occidentului să rezolve penuria „artificială” de armament pentru ca Ucraina să-l poată opri pe Putin
- UE admite că a ratat ţinta de a furniza 1 milion de obuze Ucrainei. Potrivit lui Josep Borrell, livrările au ajuns de-abia la jumătate
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia