Cererea sa a fost depusă după apariţia în spaţiul public a unor fotografii cu unul din cei doisprezece juraţi, Brandon Mitchell, la o manifestaţie antirasistă, ceea ce a provocat întrebări privind imparţialitatea sa.
Potrivit unui document trimis justiţiei, avocatul Eric Nelson solicită „o audiere pentru anularea verdictului pe fond de comportamente nepotrivite ale juriului, de ameninţări, intimidări şi presiuni care au fost exercitate asupra sa şi/ sau al eşecului său de a urma instrucţiunile în timpul deliberărilor”.
La opt zile după verdict, Brandon Mitchell, un afro-american de 31 de ani, a acordat mai multe interviuri, în speranţa de a-i încuraja pe afro-americani să facă parte din jurii la procese. Ulterior, pe reţelele sociale a fost distribuită o fotografie în care Mitchell apare îmbrăcat cu un tricou al mişcării Black Lives Matter, pe care scria „Ridicaţi-vă genunchii de pe gâturile noastre”.
Mitchell a explicat că a fost fotografiat în această ţinută în marja unei mari manifestaţii antirasiste, la sfârşitul lunii august la Washington, pentru aniversarea discursului istoric al liderului mişcării pentru drepturi civile Martin Luther King, „I have a dream”.
Însă, în chestionarul adresat potenţialilor juraţi înaintea procesului, Mitchell a declarat că nu a participat la manifestaţiile împotriva violenţelor poliţiei în urma morţii lui George Floyd.
„Răspunsurile sale au fost tehnic corecte”, dat fiind că era vorba despre o comemorare, a explicat pentru AFP un expert în selectarea juriilor, Jeffrey Frederick. „Revine acum judecătorului să-l chestioneze din nou pentru a constata dacă avea idei preconcepute sau dacă a minţit, şi să decidă dacă faptul este suficient de grav pentru a afecta rezultatul procesului”, a adăugat el.
În plus, este cerut un nou proces pe motivul că judecătorul a refuzat să mute procesul şi să izoleze juraţii în timpul audierilor, astfel încât aceştia au fost influenţaţi de acoperirea mediatică uriaşă a cazului.
„Pragul pentru anularea unui proces este foarte înalt şi anulările se întâmplă foarte rar”, a subliniat Jeffrey Frederick.
La 20 aprilie, după trei săptămâni de dezbateri şi scurte deliberări, Derek Chauvin a fost declarat vinovat de moartea lui George Floyd şi imediat arestat. Pedeapsa va fi pronunţată în ziua de 25 iunie.