Pacienţii din România vor putea fi trataţi în spitalele Uniunii la fel ca orice alt cetăţean european, beneficiind de intervenţii chirurgicale şi de alte servicii medicale
Directiva Parlamentului European ce va da liber la tratamente “fără frontiere” ar putea intra în vigoare în doar câteva săptămâni. “Se mai aşteaptă doar aprobarea Consiliului Uniunii Europene, care se anunţă doar o formalitate. Va fi apoi publicată în Jurnalul Oficial şi, din acel moment, toate statele membre UE au la dispoziţie cel mult 30 de luni pentru a da o lege naţională în acestsens”, ne-a declarat europarlamentarul PNL Cristian Buşoi (foto).
Astfel, cel mai târziu în 2013, românii asiguraţi la stat se vor putea trata în orice spital european care are încheiat un acord cu autorităţile ţării respective. “După revenirea în România, costurile serviciilor medicale de care a beneficiat bolnavul vor fi decontate conform tarifelor practicate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România. Acestea sunt mai mici decât cele de afară, aşa că oamenii nu îşi vor recupera toţi banii plătiţi în străinătate”, a explicat Buşoi.
Un acord special cu Austria?
Europarlamentarul susţine că nu este exclus ca ţara noastră să încheie acorduri speciale cu statele unde românii preferă să se trateze, precum Austria. “În astfel de condiţii, decontarea serviciului medical s-ar face direct, fără ca pacientul să mai achite integral spitalizarea şi apoi să aştepte să-şi recupereze banii”, a adăugat Buşoi.
Doar la anumite unităţi de afară
Românii sunt sfătuiţi să fie atenţi când aleg clinica unde se vor trata în UE, dacă plănuiesc să îşi recupereze banii. “Odată ce se va da legea şi la noi, pacienţii trebuie să se asigure că spitalul unde se internează în străinătate are un contract încheiat cu autorităţile din acea ţară membră UE. Altfel nu îşi vor putea recupera banii pe serviciile de care au beneficiat. Cele mai sigure în acest sens sunt unităţile străine de stat sau cele foarte mari”, atrage atenţia penelistul Cristian Buşoi.
AKH din Viena, în topul preferinţelor noastre
De departe, unitatea medicală unde se înregistrează anual cel mai mare număr de pacienţi români este AKH din Viena, Austria. Chiar dacă o zi de spitalizare depăşeşte 1.000 de euro, circa 10 români preferă să se trateze aici, şi nu în România, unde, teoretic, internarea şi operaţiile sunt acoperite de CNAS. Preşedintele Traian Băsescu, afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu şi, de curând, deputatele PDL Teo Trandafir şi Monica Iacob-Ridzi sunt doar câteva dintre personalităţile care şi-au permis să meargă la AKH.
Formularul E 112 rămâne valabil
Formularul E 112, prin care românii asiguraţi pot beneficia de tratament în străinătate, rămâne valabil. “Acesta poate fi completat pentru orice persoană care cotizează la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi care are nevoie de tratament, de o intervenţie chirurgicală care nu se efectuează în ţară. Deocamdată nu s-a discutat nici o modificare privind aceste cazuri speciale”, ne-a declarat europarlamentarul Cristian Buşoi. E 112 se obţine şi se depune la filialele judeţene ale Casei de Asigurări de Sănătate, iar numărul dosarelor şi al sumelor aprobate este limitat de un buget alocat anual.
Ce nu decontează CNAS
Acestea sunt cele mai importante servicii care nu se decontează din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate:
♦ fertilizarea in vitro;
♦ corecţiile estetice la pacienţii peste 18 ani;
♦ serviciile medicale solicitate de asigurat;
♦ serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive, asistenţă medicală la locul de muncă, asistenţa medicală a sportivilor;
♦ contravaloarea unor materiale de corectare a văzului sau a auzului: baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere;
♦ unele servicii medicale de înaltă performanţă sau stomatologice, neprevăzute în norme;
♦ servicii hoteliere cu grad înalt de confort;
♦ unele proceduri de recuperare şi de fizioterapie;
♦ transplantul de organe şi ţesuturi, cu excepţia cazurilor prevăzute în Programul Naţional, aprobat de Agenţia Naţională de Transplant şi de CNAS.
Citiţi mâine cât costă o poliţă privată de sănătate care vă asigură tratament în străinătate