„Timp de renegociere nu avem, pentru că ar însemna o pierdere atât de timp, cât şi de resursă şi, practic, angajamentul de a implementa acest PNRR şi de a face în aşa fel încât să putem să realizăm întreaga absorbţie de fonduri financiare, din granturi şi din împrumuturi, să nu se realizeze în proporţie de 100%”, a afirmat Ciucă.
În acest context, șeful Executivului a anunțat că plafonul de 9,4% din PIB asumat prin PNRR pentru pensii va putea fi înlocuit cu „indicatori de disciplină fiscală”.
„Am convenit cu doamna preşedintă (n.red. – Ursula von der Leyen) ca acest indicator să poată fi înlocuit cu indicatori de disciplină fiscală, având la bază studiul Băncii Mondiale, iar detaliile tehnice legate de modalitatea în care se va proceda vor fi stabilite la nivelul comisiilor de specialitate”, a mai precizat Nicolae Ciucă.
Partidul Social Democrat a transmis miercuri, 26 octombrie, că este convins că premierul și liderul PNL Nicolae Ciucă nu va reveni din vizita oficială de la Bruxelles fără să o convingă pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să modifice procentul de 9,4% din PIB pentru pensii cuprins acum în PNRR. Apoi, „coaliția va decide imediat creșterea pensiilor”, a susținut partidul condus de Marcel Ciolacu.
PSD și PNL s-au înțeles pe renegocierea PNRR după ce Cîțu nu a mai fost lider PNL
La începutul anului, renegocierea PNRR a fost subiect de dispute în coaliția PSD-PNL, atunci când Florin Cîțu era lider al liberalilor. Mai mult, Guvernul condus de liberalul Nicolae Ciucă spunea în ianuarie că „este exclusă orice renegociere a PNRR până în 2023”.
Concret, media europeană a plafonului PIB alocat pentru pensii este de 13%, iar ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, susținător al renegocierii PNRR, a precizat încă din ianuarie că în România este nevoie de aproximativ 11,7% din PIB.
România avea la începutul anului 2022 o cheltuială cu pensiile de aproximativ 8% din PIB.
În acest context, PNL, condus atunci de Florin Cîțu, a susținut că majorarea pensiilor, făcută la 1 ianuarie 2022, va duce la cheltuieli de 9,4% din PIB, adică exact pragul agreat cu Comisia Europeană care nu trebuie depășit. Acest lucru a dus la tensiuni în coaliția de guvernare între cele două partide.
Ulterior, după ce premierul Nicolae Ciucă a devenit președintele PNL, PSD a insistat să ceară renegocierea la Comisia Europeană a procentului alocat pensiilor în PNRR, iar PNL a acceptat. Mai mult, ministrul PNL al proiectelor europene, Marcel Boloş, a declarat în vara acestui an că îl felicită pe ministrul PSD al muncii pentru iniţiativă.