Mergi direct la conținut »
Alunecările de teren fac pagube cât inundațiile, deși numărul cererilor de despăgubiri e de patru ori mai mic
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Alunecările de teren fac pagube cât inundațiile, deși numărul cererilor de despăgubiri e de patru ori mai mic

Alunecările de teren fac pagube cât inundațiile, deși numărul cererilor de despăgubiri e de patru ori mai mic

Alunecările de teren fac tot atâtea pagube în România cât inundațiile, deși numărul de dosare este de patru ori mai mic, a declarat, într-un interviu pentru Libertatea, Nicoleta Radu, directorul general al PAID România, compania care se ocupă de asigurările obligatorii ale locuinței.

De Daniel Ionașcu, Duminică, 02 septembrie 2018, 08:00

Aceasta a afirmat că de la începutul anului există 1.200 de avizări de dosare, dintre care 220 pe alunecări de teren.

„Alunecările de teren sunt un fenomen destul de ignorat în România. În același timp este foarte prezent. Sunt evenimente cu un impact foarte mare. În general, când un deal o ia la vale, acolo dauna este totală. Acolo nu mai putem vorbi – de cele mai multe ori – de reparații. Dacă la o inundație să zicem că poți să schimbi parchetul și ai reparat practic dauna provocată de o inundație, la alunecare de teren este deja o problemă de reconstrucție.

Ca și volum de plată: au fost 220 de avizări de alunecări de teren și în jur de 900 de dosare de inundații. În general, valoarea pe care o plătim pentru alunecări de teren este cam aceeași cu valoarea pe care o plătim pentru inundații, în ciuda faptului că numărul de dosare este de 4-5 ori mai mic. Alunecările de teren în general se întâmplă în zona subcarpatică. Am avut în martie în Dâmbovița, în Prahova, sunt județe afectate de alunecări de teren. Zona subcarpatică este cea mai afectată. Sunt zone în Buzău, sunt zone unde noi despăgubim foarte mult, în zona Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea…

De cele mai multe ori e vorba de daună totală, deci plătim 20.000 de euro de casă. Recent, mai mulți primari au dat ordine de evacuare”, a afirmat Nicoleta Radu.

Directorul general PAID consideră că ar trebui ca, în comunele din zonele respective, ar trebui ca 100% din locuințe să fie asigurate pentru a preveni alte probleme.

Anul acesta, PAID a plătit cele mai multe dosare în Covasna, Suceava, Bacău, Alba, Brașov, fiind vorba între 150.000 și 350.000 de lei pe județ, potrivit acesteia.

Daune totale plătite de 3 milioane de euro

De la înființarea PAID, în 2009, și până acum s-au plătit 3 milioane de euro daune către cei afectați, iar PAID are la dispoziție peste 900 de milioane de euro pentru despăgubiri.

Doar 1,7 milioane de locuințe sunt asigurate în țara noastră din cele 8,9 milioane, ceea ce înseamnă doar 19% din total. Mai mult, sunt județe care au coborât sub 8%, respectiv Olt și Vaslui.

Nicoleta Radu, directorul general al PAID, la interviurile Libertatea Live, despre asigurările obligatorii pentru locuințe —> https://goo.gl/BSYtMt

Publicată de Libertatea.ro pe Miercuri, 29 August 2018


EXCLUSIV/Uluitoarea explicație a refuzului Spitalului „Sf. Luca” de a o trata pe fata de 22 de ani, în stare vegetativă: ”Pacienta NU are potențial de recuperare”. Au primit-o în spitalul din Paris!

 
 
Close
Close
Închide