La briefingul de presă de la Palatul Victoria, după ședința de Guvern de astăzi, 25 martie, au participat premierul Florin Cîțu, ministrul sănătății Vlad Voiculescu, ministrul de interne Lucian Bode, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, și șeful DSU, Raed Arafat.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că „acolo unde incidența va fi peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în weekend, anume vineri, sâmbătă și duminică, circulația să fie permisă doar până la ora 20:00, nu până la 22:00 cum este acum”.
Ministrul sănătății Vlad Voiculescu a precizat că „avem 1.498 de paturi ATI disponibile, dintre care 1.335 sunt ocupate”, și apoi a anunțat testarea rapidă anti-COVID în farmacii.
Iar ministrul de interne Lucian Bode a spus că localurile care nu respectă regulile vor suporta o sancțiune contravențională complementară, anume „închiderea pe 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar, în care operatorul desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite”.
Principalele declarații făcute de premierul Florin Cîțu:
- Se prelungește pentru HoReCa perioada de scutire cu încă 90 de zile a plății impozitului specific
- Prelungirea unor termene cu facilități fiscale pentru contribuabili. Restructurarea datoriilor fiscale poate fi cerută până 31.01.2022.
- Menținem clar mesajul pentru vaccinare, pentru că sper să nu avem doze rămase, să nu vaccinăm. Dacă vrem să ieșim mai repede din această perioadă, trebuie să ne vaccinăm.
- Hotărârea CNSU modifică o formulă de calcul. Eu am cerut o informare, să văd un calcul alternativ pentru cele două formule. Ideea este că cele două formule nu au implicații reale semnificative, doar discutăm de un decalaj de trei zile
- Voiam să îi liniștesc pe oameni, referitor că în acest an se folosesc alte formule
Măsurile pe care le luăm sunt sigur că vor duce la dezbateri în spațiul public. România are astăzi printre cele mai relaxate măsuri din UE. Scopul este acela de a menține economia deschisă
Florin Cîțu
- Dacă respectăm aceste măsuri, nu este nevoie să luăm altele. Măsurile luate au scopul de a reduce efectele pandemiei și de a ne da posibilitatea de a accelera campania de vaccinare
Principalele declarații făcute de șeful DSU, Raed Arafat:
- Au fost propuse mai multe măsuri, discutate astăzi în CNSU, rezultând Hotărârea pe care o avem în față.
Referitor la intervalul orar în care este permisă circulația. Acolo unde incidența va fi peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în weekend, anume vineri, sâmbătă și duminică, circulația să fie permisă doar până la ora 20:00, nu până la 22:00 cum este acum
Raed Arafat:
- La operatorii economici, activitatea să fie permisă până la ora 18:00.
- Revenirea asupra acestei măsuri în weekend se face când incidența scade sub 3,5 la mie
- A doua măsură este dacă incidența depășește 7,5 la mie. Atunci, circulația va fi permisă până la ora 20:00 pe toată durata săptămânii. La operatorii economici, activitatea până la ora 18:00, pe toată durata săptămânii. Revenirea asupra acestei măsuri va fi dacă scade sub 7 la mie
- Ministerele Sănătății și de Resort sunt abilitate să modifice ordinele existente, ca să fie foarte clar la operatorii economici, gen magazine, supermarketuri, hipermarketuri, când se intră, care va fi numărul persoanelor care va fi permis înăuntru și cum va fi controlată această măsură
- Pentru noaptea de 27.03-28.03, măsura va fi limitată sau extinsă până la ora 22:00 pentru persoanele care vor participa la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah
- Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie, se va permite circulația persoanelor în afara locuinței sau a gospodăriei în intervalul orar 20:00-02:00 pentru participarea la slujbele religioase care sunt ocazionate de Paștele Catolic
S-a discutat și de Paștele Ortodox, 1 mai – 2 mai, și atunci vor fi stabilite ore de permisiune de participare la Sărbătoare și nu vor fi limitări, dar nu apar în HG, pentru că actualul HG este valabil până pe 14 aprilie.
Raed Arafat:
- Operatorii economici care au activitatea de fitness ca profil, vor avea activitatea suspendată unde incidența depășește 4 la mie. Activitatea se va relua când incidența scade sub 3,5 la mie.
- Sunt măsuri care devin obligatorii și nu se mai discută sau dezbat în cadrul Comitetelor. Când o incidență este atinsă, măsura intră automat, pe baza incidenței respective.
Declarația pe proprie răspundere este numai după ora 20:00. Între 18:00-20:00 se circulă. După 20:00, da, dacă ieși, nu înseamnă în jurul casei, ci dacă vrei să te deplasezi undeva, trebuie să ai declarația pe propria răspundere
Raed Arafat:
- Să nu se înțeleagă greșit că a fost interzisă livrarea la domiciliu. Aceasta continuă.
Principalele declarații făcute de ministrul de interne, Lucian Bode:
- S-a constat că anumiți operatori economici, reduși numeric, dar vizibili, care au fost sancționați, au continuat să încalce prevederile legale. Am considerat că aplicarea sancțiunii contravenționale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat de pe urma activităților interzise. Așa că vom institui și o sancțiune contravențională complementară
- Sancțiunea contravențională complementară este închiderea pe 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar, în care operatorul desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite, respectiv desfășoară activitatea suspendată temporar.
- Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare se va materializa prin afișarea, în primă fază, la loc vizibil, de la intrare, a mesajului că spațiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei COVID-19, cu mențiunea expresă a datei până la care este valabilă această sancțiune.
- Ulterior, nerespectarea sancțiunii contravenționale complementare se va materializa prin aplicarea pentru durata rămasă de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.
- Scopul nu este de sancționa, scopul nostru, al MAI, este acela de a limita răspândirea pandemiei
Principalele declarații făcute de ministrul sănătății, Vlad Voiculescu:
- Eu o să prezint modul de calcul al incidenței. Este foarte simplu.
- Este de asemenea 14 zile, de aceea se numește incidența la 14 zile, doar că ne uităm la 14 zile începând cu a treia zi în urmă, pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate
- Durează 48 de ore, cu aproximație, ca aceste teste să fie finalizate, respectiv alocate către un județ sau altul. Este atât de simplu
- Diferența nu este fenomenală, este una care întârzie adoptarea unor măsuri
Transmit un mesaj pentru cei afectați de virus și de măsurile pe care Guvernul este nevoit să le ia. Cred că situația este judecată greșit, pentru că ne gândim la pandemie ca la o boală. Pandemia este mai mult decât o boală.
Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu:
- Avem 1.498 de paturi ATI disponibile, dintre care 1.335 sunt ocupate. În București sunt 13 paturi ATI pentru copii și, din acestea, 10 sunt ocupate.
Am aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. Chiar mâine avem discuții la Minister cu reprezentanții farmaciilor, pentru ca testarea rapidă antigen să se facă în farmacii. Este un pas important, care merge către testarea în masă. Ea se va putea face la un preț foarte scăzut, negocierile sunt în curs.
Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu:
Principalele declarații făcute de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu:
- Am o veste pe care o consider bună, necesară în această perioadă. Am adoptat astăzi în Guvern un lucru esențial pentru școlile din România. Costul standard per elev rămâne la același nivel pentru cheltuieli salariale. Nu crește, nu scade. 6.111 lei per elev
Noutatea este următoarea. Pentru prima oară din 2012, după ce în fiecare an am avut creșteri ale costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale, doar cu inflația în fiecare an, în acest an avem creșteri de 16%, 26% și 36%.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu:
- Cel mai important, este pentru prima oară când avem un cost standard per elev pentru cheltuieli materiale diferențiat pentru mediul rural
- Școlile din mediul rural au cea mai mare nevoie de creșterea finanțării
- Privind vacanțele, nu se va face punte pentru clasele terminale, vacanțele rămân aceleași, între 2 aprilie și 11 aprilie vacanța pentru Paștele Catolic și între 30 aprilie și 9 mai vacanța destinată Paștelui Ortodox.
Nu se va modifica nimic în structură, nici în datele planificate pentru examenele naționale. Evaluarea Națională va începe pe 22 iunie, după Rusalii, iar Bacalaureatul va începe pe 28 iunie, vorbesc de probele scrise.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu:
- Îmi este greu să cred că părinții nu vor fi de acord (n.red. cu testarea copiilor) în condițiile în care testele sunt non-invazive, dar dacă totuși nu vor fi, atunci elevul trebuie ținut în izolare 14 zile, să nu intre în comunitate, dacă a prezentat simptome specifice sau dacă a fost contact al unui coleg confirmat
- Mi-aș dori să spun că sunt convins că tot ce s-a pierdut se va putea recupera. Din păcate, s-a pierdut foarte mult. Și s-a pierdut neuniform.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a luat în discuție astăzi, 25 martie, mai multe măsuri pentru limitarea epidemiei COVID.
Potrivit documentului de lucru al CNSU, publicat de News.ro, este avută în vedere reducerea intervalului de circulaţie până la ora 20.00, în localităţile în care incidenţa în ultimele 14 zile este peste 4 la mia de locuitori şi mai mică de 7,5 la mie, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.
Totodată, conform News.ro, magazinele ar urma să fie închise la ora 18.00 în localităţile unde rata de infectare este peste 4 la mie şi sub 7,5 la mie, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.
Ședința de Guvern, începută la ora 17:00, s-a terminat după mai bine de două ore de discuții. Mai înainte, a avut loc ședința CNSU.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro