Tribunalul a descoperit că BNP are „un sistem netransparent de salarizare” asemănător altor oraganizații financiare. Astfel, dacă un bărbat care ocupa aceeași poziție primea un salariu de 160.000 de lire sterline pe an, femeia a primit doar 120.000 și beneficia de bonusuri mult mai mici decât colegii ei bărbați.
Comportamentul BNP a fost unul „malițios și răzbunător”, a spus judecătorul din acest caz, iar concluzia logică a fost că și alte femei care lucrează pentru același inculpat s-ar putea să se găsească într-o postură similară”.
Angajata a câștigat astfel în instanță 2 milioane de lire sterline (2,4 milioane de euro), primind cea mai mare compensație din istoria proceselor pentru egalitatea salariilor din Marea Britanie.
Potrivit avocatei femeii, este prima dată când o bancă de investiții este investigată în legătură cu egalitatea salariilor, a bonusurilor și a altor compensații materiale.
„Acest caz are potențialul nu numai să închidă decalajul salarial, dar și să trimită un mesaj clar industriei că acest gen de discriminare este inacceptabil”, a spus avocata.
În fața instanței, Stancey Macken a descris o situație în care colegii ei i-au lăsat o pălărie de vrăjitoare pe birou. De asemenea, șeful ei obișnuia să îi răspundă cu expresia „nu acum, Stacey” atât de des, încât colegii au început să i se adreseze în același fel.
Stancey Macken a mai spus în timpul procesului că a primit mereu bonusuri mai mici decât angajații de sex masculin și că dorește ca banca să organizeze un audit cuprinzător „care să garanteze că nicio altă angajată nu este discriminată.”
„Noi, cei de la BNP Paribas, înțelegem că nu am făcut destul pentru doamna Macken”, a declarat un purtător de cuvânt al băncii.
FOTO: Profimedia