De Florinela Iosip,

„Mă pot deplasa doar cu cârjele. Am o proteză la piciorul stâng. Nu pot să urc sau să îndoi câtuși de puțin picioarele. Situația mea se agravează cu trecerea timpului. Nu pot să fac multe activități, nici măcar să mă leg la șireturi sau mă spăl singură“, ne-a sus Stela Eftene Enache, adaugând că are probleme de mobilitate inclusiv la mâini.

Tatăl acesteia, în vârstă de 76 de ani, a mers sâmbătă după-amiază la Primăria din Curcani  și a cerut o urnă mobilă pentru fiica sa, depunând copia de pe cartea de identitate a acesteia, certificatul care arată ce grad de handicap are și cererea de solicitare. Una dintre secretarele Primăriei i-a spus însă că trebuie să aducă și o adeverință în care să se specifice exact că Stela Eftene Enache este „nedeplasabilă“.

După ce i-a fost respinsă cererea, femeia a spus că de vină pentru această situație este secretara de la primări.

„Am procedat așa la toate alegerile și niciodată nu s-a pus problema să nu mi se aducă o urnă mobilă până acum. Sunt revoltată că nu pot să-mi exercit acest drept. Și eu sunt tot cetățean al acestei țări. Totul se întâmplă din cauza relei voințe a unei doamne secretare de la primărie. Aceasta îmi poartă pică pentru că am avut curaj să merg la o ședință de consiliu anul trecut – ajutată de mama mea, care practic m-a târât până acolo -, ca să-mi exprim nemulțumirile legate de o cârciumă construită exact lângă casa mea“, a mai spus Stela Eftene Enache.

EXCLUSIV | Imagini ca dintr-un film de groază! Cum arată acum curtea lui Gheorghe Dincă
Recomandări

EXCLUSIV | Imagini ca dintr-un film de groază! Cum arată acum curtea lui Gheorghe Dincă

Contactată de Libertatea, secretara Ileana Daian a spus că cererea a fost respinsă pentru că așa prevede legea.

„Nu știu dacă această doamnă a votat în anii trecuți, dar legea spune că are nevoie de o adeverință unde să scrie că este nedeplasabilă. Or, doamna nu ne-a prezentat un astfel de document. Pe certificatul de handicap nu scrie tipul de handicap. Noi nu avem nicio problemă cu acest cetățean“, a spus secretara Primăriei din Curcani.

Legea prevede că pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul.

Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, spune că în țară sunt mai multe persoane cu dizabilități care nu au putut să voteze.

„Cele mai multe mesaje le-am primit de la persoanele cu Sindrom Down. Acestea nu au fost lăsate să voteze, deși au acest drept”, a precizat Mădălina Turza.

Din Liga1 în păpușoi! Vasile Ardeleanu, la 19 ani de când Lăcătuș i-a rupt piciorul: "Am văzut că e..."
GSP.RO

Din Liga1 în păpușoi! Vasile Ardeleanu, la 19 ani de când Lăcătuș i-a rupt piciorul: "Am văzut că e..."

Horoscop 18 septembrie 2019. Toate eforturile îi vor fi răsplătite din plin! Ce zodie are parte de o bucurie URIAȘĂ
HOROSCOP

Horoscop 18 septembrie 2019. Toate eforturile îi vor fi răsplătite din plin! Ce zodie are parte de o bucurie URIAȘĂ