Sunt măsuri dictate de autorități pe durata stării de urgență instituite pe 16 martie pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.
O femeie de 33 de ani, din Cluj-Napoca, a scris pe Facebook că, duminică, ea și încă o persoană au avut probleme cu un echipaj de jandarmi, deși aveau asupra lor declarații pe propria răspundere.
Femeia se numește Krisztina Timar și a postat pe contul ei declarația din care reiese că se deplasa în interes profesional. Despre bărbatul cu care călătorea, femeia a precizat că acesta avea declarație scrisă de mână.
Potrivit, ordonanței militare declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf (de mână), cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.
Krisztina Tímár este îngrijorată, deoarece jandarmul le-a transmis că urmează să primească amenda acasă.
Femeia a povestit cu lux de amănunte episodul prin care a trecut, precum și dialogul cu jandarmul:
“Azi am fost opriți cu mașina de un jandarm. Foarte bine, toată lumea își face treaba. Cum ne-am obișnuit deja, i-am prezentat declarațiile pe propria răspundere și buletinele. Vlad avea declarație scrisă de mână, eu o aveam printată, pe cea din imagine.
Jandarm: Asta e declarație?
Și eu am avut declarație scrisă de mână până ieri și s-a acceptat.
Jandarm: Nici a dumneavoastră nu e bună.
Domnule, spune-ți-ne ce e în neregulă cu ea?
Jandarm: Nu știți să scrieți o declarație? Asta se învață în clasa a VII-a. Subsemnatul cutare, cutare….
Am descărcat-o de pe internet, este o versiune simplificată, o folosim de două zile. E versiunea MAI.
Jandarm: Dați-mi buletinul domnu.
Femeia continuă relatarea: “Fotografiază buletinul lui Vlad cu telefonul personal. Între timp face semn mașinilor care stau în spatele nostru în intersecție să ne ocolească și să plece”.
Jandarm: Ce aveți acolo-n spate? (avem o husă de câini pe bancheta din spate).
Nimic.
Jandarm: Și dumneavoastră.
Îi dau buletinul, face la fel.
Jandarm: Primiți acasă amenda. Așteptați-o acasă.
Krisztina Timar a mai povestit: “La plecare, colega jandarm ne face semn că nu avem măști. Domnul jandarm nu purta nici mască și nici mănuși.
Eu am tendința să exagerez sau măcar să pun întrebări când simt că se întâmplă un abuz/umilire. Acum am rămas total mută, nu mi-a venit să cred. Nu e un lucru mare, știu. Ar trebui să-l las în pace și să uit, îmi zic.
Dar cu atmosfera de moarte în aer ultimul lucru de care era nevoie este un domn jandarm care abuzează de puterea lui în asemenea situații când chiar nu simt că a fost ceva în neregulă.
În timpul taclalelor cu noi ar mai fi putut opri 4 mașini, dacă prioritatea lui ar fi fost într-adevăr verificarea traseelor și urgențelor pentru care ieșim. Suntem doar în prima săptămână de scris declarații, mă întreb ce va fi într-o lună? Stat de drept, undeva în carantină.
A, Poliția Locală din Cluj a fost super profi până acum, așa să și rămână.
Nu am primit amenda, totul s-a întâmplat acum două ore. De fapt, postarea este despre abuzul de putere. Dacă totuși primim amendă (fără se se fi întocmit și fără să fi semnat un proces-verbal), întâi o plătim, apoi o contestăm”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro