Primăria a anunțat, miercuri, pe Telegram că „peste 70 de persoane, femei și personal medical de la maternitatea nr. 2 situată în districtul de pe malul stâng au fost scoase cu forța de ocupanții spitalului”.
În total, peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost duși „împotrivă voinței lor” în Rusia, unde le-au fost confiscate actele de identitate și au fost redirecționați către „orașe îndepărtate din Rusia, mai anunță autoritățile locale.
Aceste informaţii nu au putut fi verificate din sursă independentă, Mariupol aflându-se sub asediu de la sfârşitul lui februarie, iar comunicarea a fost întreruptă.
O altă maternitate şi un spital de pediatrie din Mariupol au fost lovite de un bombardament pe 9 martie, suscitând indignarea comunităţii internaţionale. Cel puţin trei persoane, printre care un copil, au murit în urma bombardamentului.
Oficialii ruși au respins atacul, spunând că că spitalul era folosit de forțele ucrainene extremiste și că tot personalul medical și pacienții erau plecați de mult.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit marți asediul rusesc al lui Mariupol drept o „crimă împotriva umanității”.
Între timp, Kremlinul a respins pentru moment o propunere a Franței, Turciei și Greciei de a efectua o misiune de ajutor umanitar în oraș, insistând ca trupele ucrainene să depună mai întâi armele.
Se estimează că aproximativ 160.000 de civili sunt încă prinși în oraș, unde se duc lupte aprige. Civilii care au reușit să scape din oraș au declarat pentru AFP că au trăit săptămâni întregi în adăposturi antibombă din subsol, fără electricitate, mâncare sau apă.
Cel puțin 5.000 de persoane au murit în oraș de când a început invazia rusă a Ucrainei pe 24 februarie, estimează autoritățile.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina