UPDATE ora 19:00. Cele trei formaţiuni politice au ajuns la o înţelegere privind constituirea Guvernului şi poziţiile celor trei formaţiuni.

Florin Cîţu este candidat la funcţia de prim-ministru, fiind susţinut de toate cele trei formaţiuni. Preşedintele Senatului aparţine USR, iar preşedintele Camerei Deputaţilor aparţine PNL.

Noul guvern va avea 2 vicepremieri şi 18 ministere, asupra împărțirii cărora s-au înțeles în această seară liderii formațiunilor implicate în negocieri.

Nouă vor fi conduse de reprezentanți PNL, 6 de USR şi 3 de UDMR, a anunţat liderul PNL, Ludovic Orban.

Cum și-au împărțit ministerele PNL, USR-PLUS și UDMR. Ministerele se împart aproape egal între primele două partide, dar PNL obține funcțiile de premier și pe cea de președinte al Camerei Deputaților.

De asemenea, Dan Barna a anunţat că Ministerul Justiţiei, Ministerul Economiei sunt printre portofoliile care vor reveni USR. Formaţiunea va avea şase ministere: Justiție, Transporturi, Sănătate, Cercetare, Economie şi IMM-uri. UDMR va avea conducerea Ministerelor Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Mediului și Ministerul Sporturilor și Tineretului.

Ludovic Orban a precizat că PNL va avea conducerea Ministerului Apărării, Ministerului de Externe, Ministerului de Finanțe, Ministerului de Interne, Ministerului Educației, Ministerului Energiei, Ministerului Agriculturii, Ministerului Culturii şi cel al Muncii.


UPDATE Ora 13.25 După patru ore de discuții nu s-a stabilit nimic concret. Dar, din informațiile Libertatea, în acest moment se conturează următoarea formulă agreată de părțile implicate: Florin Cîțu – premier, iar Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților.

De asemenea, conform informațiilor din interiorul negocierilor obținute de Libertatea, PNL a solicitat 8 ministere, USR-PLUS 7, iar UDMR 3.


Cele trei partide încă nu au ajuns la un consens privind varianta de guvernare, dar acest lucru ar putea avea loc la finalul negocierilor purtate în „Primăverii”.

„Dacă ne înțelegem astăzi, putem avea o rezolvare la finalul zilei. Nu există în acest moment un consens, dar sunt negocieri și nu înseamnă că până la finalul zilei nu ne vom înțelege”, au declarat surse politice, pentru Libertatea.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au reluat ieri negocierile pentru formarea noului Guvern. Într-o declarație comună, ei au susținut că toate soluțiile sunt pe masă și că fiecare parte și-a exprimat flexibilitatea.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri, 16 decembrie, că formațiunea sa propune două variante: Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Camera Deputaților sau Ludovic Orban premier şi Florin Cîţu preşedinte la Senat.

Dar varianta Ludovic Orban premier se izbește de opoziția unora dintre viitorii parteneri de coaliție, cei din USR-PLUS.

Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu președintele României, Dacian Cioloș din partea USR-PLUS și Florin Cîțu din partea PNL, au susținere din partea noastră.

Alianța USR-PLUS, pe 16 decembrie:

Din informațiile Libertatea, varianta agreată de USR-PLUS este Cîțu premier, Orban la Camera Deputaților, USR PLUS la Senat și paritate la ministere. Totodată, USR-PLUS dorește ministere cu forță avizatoare, precum Justiție sau Finanțe, dar și Transporturi sau Dezvoltare.

Pe de altă parte, unii liberali susțin că varianta Ludovic Orban premier nu este scoasă complet din calcule.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a declarat pe 16 decembrie că va accepta propunerea de premier venită din partea coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR, fie că este vorba despre Ludovic Orban, fie că este vorba despre Florin Cîțu.

Citeşte şi:

Mărturia lui Morel Bolea, gurul de la Iași acuzat de abuzuri. „Toate întrebările astea sunt ciudate, sunt noutăți pentru mine”

Romprest a anunţat că începe colectarea gunoiului de pe domeniul public din sectorul 1

În SUA, pacienții nu pot da în judecată producătorii dacă suferă efecte adverse grave după vaccinul anti-COVID

Bianca Andreescu, întrebată direct: „Dacă sunt lesbiană? Hai s-o lămurim”
PARTENERI - GSP.RO
Bianca Andreescu, întrebată direct: „Dacă sunt lesbiană? Hai s-o lămurim”
Horoscop 24 ianuarie 2021. Berbecii dau importanță unor impresii de moment și îndepărtează prietenii
HOROSCOP
Horoscop 24 ianuarie 2021. Berbecii dau importanță unor impresii de moment și îndepărtează prietenii
VIDEO. Cel mai sincer dealer de droguri. Ce le-a spus polițiștilor când a fost oprit în trafic
Știrileprotv.ro
VIDEO. Cel mai sincer dealer de droguri. Ce le-a spus polițiștilor când a fost oprit în trafic
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Telekomsport
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Sore și Lidia Buble, protagonistele unui editorial fashion dintr-un viitor în care ochelarii de soare au microfon (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Sore și Lidia Buble, protagonistele unui editorial fashion dintr-un viitor în care ochelarii de soare au microfon (PUBLICITATE)