De Dana Neagu,

Eugen Nicolaescu a anunţat că, de la 1 martie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu va mai deconta nici un leuţ pentru serviciile medicale din spitalele private de care beneficia în mod normal un român plătitor de contribuţii la Sănătate. “Supărarea ministrului vine după ce rapoartele au arătat că spitalele private, care reprezintă doar 3% din totalul unităţilor din ţară, «înghit» 30% din alocările bugetare. În urma evaluărilor făcute anual, un spital particular primeşte între 50 şi 200 de lei pe zi pentru fiecare pacient. O altă problemă este că medicii de la privat, care profesează şi la stat, operează cazurile uşoare în unităţile particulare, iar procedurile complicate le realizează în spitalul public, unde serviciile se decontează 100%”, ne-au explicat surse din Ministerul Sănătăţii. Războiul dintre Eugen Nicolaescu îi afectează direct pe românii care au nevoie urgentă, de investigaţii medicale, de proceduri pentru care ar aştepta la stat chiar şi câteva luni.
Viaţa bolnavilor de cancer, în pericol
“Am avut nevoie de un RMN şi, ca să nu aştept jumătate de an pentru a-l face în- tr-un spital de stat, am luat trimitere de la medicul specialist şi m-am dus la privat. Costul iniţial era de 600 de lei, dar cu trimiterea am plătit doar 150 de lei, restul fiind decontat prin CNAS. Acum, dacă mai trebuie să fac o astfel de investigaţie, n-o să-mi mai pot permite şi o să trebuiască să aştept luni de zile s-o fac la stat, riscând să-mi pierd viaţa”, ne-a spus Cristina Miriţă, o bucureşteancă de 35 de ani, bolnavă de cancer.

Naşteri mai scumpe cu 30%

Nicolaescu le-a “ras” şi visurile româncelor de a naşte la privat, cu asistente grijulii şi medici de top. Dacă până acum CNAS deconta aproximativ 30% din costul unei naşteri, după 1 martie, viitoarele mămici vor fi nevoite să plătească tariful întreg, adică între 7.000 şi 10.000 de lei. O veste bună rămâne însă: clinicile private nu vor fi afectate de decizia lui Nicolaescu, iar românii vor beneficia în continuare de analize şi consultaţii gratuite cu trimitere de la medicul de familie sau de la specialist.

Intrebarea care l-a surprins la sfarsit pe Iohannis: "Este o temă pe care nu am abordat-o prea des"
GSP.RO

Intrebarea care l-a surprins la sfarsit pe Iohannis: "Este o temă pe care nu am abordat-o prea des"

Horoscop 20 noiembrie 2019. Gemenii își risipesc toate îndoielile
HOROSCOP

Horoscop 20 noiembrie 2019. Gemenii își risipesc toate îndoielile