Mergi direct la conținut »
O șansă în plus pentru bolnavii de cancer din Galați. Un accelerator de particule pentru afecțiuni oncologice, instalat la SJU
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

O șansă în plus pentru bolnavii de cancer din Galați. Un accelerator de particule pentru afecțiuni oncologice, instalat la SJU

Bolnavii de cancer din Galați vor avea o șansă în plus, după ce a fost încheiat un contract în valoare de aproape 3 milioane de lei pentru reamenajarea Secţiei de Radioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă în scopul instalării unui accelerator liniar de particule, destinat pacienţilor cu afecţiuni oncologice. Acceleratorul, aparatura necesară şi buncărul care costă aproape 2 milioane de euro sunt asigurate prin Programul de Îmbunătăţire a Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, derulat de către Ministerul Sănătăţii şi finanţat prin acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

De Ovidiu Matache,

Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat că s-au încheiat procedurile de achiziţie publică pentru proiectul “Extindere şi reamenajare secţie Radioterapie” din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă  “Sf. Apostol  Andrei” Galaţi, fiind semnat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor cu firma S.C. Servaland S.R.L, cu o valoare de 2.980.000 lei, fără TVA.

Lucrările sunt necesare pentru instalarea unui accelerator liniar de particule, necesar pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

“Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi va fi dotat cu un accelerator liniar de particule, în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătăţii. Anul trecut, am semnat, la sediul Guvernului României, contractul de furnizare a echipamentelor medicale şi de amenajare a buncărului, lucrări care vor fi finalizate în 2018. Consiliul Judeţean Galaţi va realiza, din fonduri proprii, extinderea pe verticală a secţiei de Radioterapie şi reamenajarea ei. Este vorba despre o construcţie pentru pacienţii care vin din Ambulatoriu, dotată cu lift, sală de recepţie, vestiare şi cabinete medicale, pentru a crea condiţii moderne şi confortabile de tratament. Astfel, pacienţii care nu sunt internaţi în spital vor avea acces prin noua construcţie, iar cei din spital vor avea o cale de acces subterană, direct către accelerator. În plus, la subsolul secţiei vom reamenaja camerele de iradiere şi comandă, sala de aşteptare, vestiarele şi grupurile sanitare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Durata contractului de extindere şi reamenajare a secţiei de radioterapie este de şase luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, două luni pentru proiectare şi patru luni pentru realizarea construcţiei.

Proiectul care prevede modernizarea secţiei de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” are două componente. Prima este derulată de Ministerul Sănătăţii şi prevede dotarea unităţii medicale gălăţene cu un accelerator liniar de particule, seturi de imobilizare pentru accelerator, CT stimulator, set complet de dozimetrie, precum şi lucrări de amenajare a buncărului unde va fi instalat acceleratorul liniar de particule. Valoarea contractului este de 1.980.500 de euro. A doua componentă este derulată de către Consiliul Judeţean Galaţi şi prevede extinderea şi reamenajarea secţiei de Radioterapie.  Ambele componente vor fi finalizate în 2018.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

Unitatea medicală gălăţeană a fost inclusă în Programul de Îmbunătăţire a Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, derulat de către Ministerul Sănătăţii şi finanţat prin acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Serviciul de Radioterapie din Galaţi a fost înfiinţat în 1981.

La sfârşitul anului trecut, reprezentanţii CJ Galaţi spuneau că necesitatea efectuării tratamentului cu energii înalte creşte în fiecare an cu 3%, iar cel puţin 70-80% dintre pacienţii cu afecţiuni oncologice au nevoie de radioterapie. În 2016, în Centrul de Radioterapie de la Galaţi au fost efectuate 18.456 de şedinţe de tratament pentru 977 de pacienţi, de trei ori mai mult faţă de anul 1995, în evidenţele Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă figurând astfel 17.208  pacienţi cu afecţiuni oncologice.

Citește și: Stresul, afecțiunea secolului XXI, este cauza multor boli. Sarcinile de serviciu, ritmul alert, mustrarea șefului sunt factori favorizanți

Close
Închide
  Close