Folosind cele mai recente metode de cercetare a fost recreat chipul unei fete de aproximativ 17 ani, care a trăit acum circa 31.000 de ani, în Paleolitic, cunoscut și ca Epoca de Piatră, relatează site-ul Live Science.
Craniul pe care s-a lucrat a fost găsit în peștera Mladech, de pe teritoriul Republicii Cehe moderne, încă din 1881.
Inițial, rămășițele „celui mai vechi Homo Sapenis găsit în Europa” au fost calificate ca fiind ale unui bărbat, dar cele mai recente metode de cercetare au scos la iveală că este vorba, de fapt, despre o femeie tânără, cu vârsta în jur de 17 ani.
Concluziile cercetătorilor au fost publicate online, în lucrarea „Abordarea criminalistică a studiului craniului lui Mladech 1”.
Pentru a recrea chipul persoanei căreia i-a aparținut craniul, oamenii de știință au folosit informații culese în timpul săpăturilor arheologice din secolul al XIX-lea, reconstrucții criminalistice efectuate de cercetători începând cu 1930 și tomografia modernă.
Ei au digitalizat craniul, căreia îi lipsea madibula, folosind proiecții tomografice computerizate ale 200 de oameni moderni. Modelul final a fost gata, după ce au fost aplicați markeri ai grosimii țesuturilor moi.
Realizarea aparține unui colectiv din care au făcut parte Cicero Moraes, expert în grafică brazilian, Jiří Šindelář, geodez la compania locală de topografie GEO-CZ, și Karel Drbal, director adjunct al Administrației Peșterilor din Cehia.