Cei doi suceveni au mers să scoată pietriş din albia râului Moldova pentru gospodărie şi, la un moment dat, au dat de un femur întreg de mamut. Osul are o lungime de 1,25 metri, un diametru cuprins între 20 şi 33 de centimetri şi o greutate de aproximativ 40 de kilograme. În apropiere, bărbaţii au găsit şi o măsea aparţinând tot unui astfel de mamifer- gigant.
“După primele estimări, putem spune că este vorba despre un femur de mamut şi că vechimea acestuia este de 100.000 de ani”, a spus Dan Niculică, arheolog la Complexul Muzeal Bucovina.
Potrivit expertului, aceasta este cea mai importantă descoperire în domeniul paleontologiei făcută până acum în judeţul Suceava. Totuşi, nu este singura descoperire arheologică importantă din zonă. În urmă cu trei ani, o fosilă similară a fost găsită tot în albia râului Moldova.
Fosilele vor ajunge la un muzeu
Cel mai probabil, localnicii care au găsit femurul vor fi recompensaţi, însă suma va fi infimă în comparaţie cu vestigiile, care vor fi conservate şi vor putea fi vizionate în expoziţia permanentă a Muzeului de Ştiinţe ale Naturii din Suceava. Arheologii vor continua cercetările în perimetrul în care au fost găsite cele două fosile de mamut.
Picturi paleolitice într-o peşteră din Bihor
Pe lângă oasele de mamut găsite în judeţul Suceava, o altă descoperire i-a bucurat pe arheologi. Un grup de speologi români a scos la iveală, recent, mai multe picturi şi gravuri din perioada Paleoliticului, în peştera Coliboaia, din munţii Bihorului.
Analizele de specialitate au confirmat autenticitatea acestora, iar experţii le încadrează în perioada veche a artei parietale, cu o vechime cuprinsă între 23.000 şi 35.000 de ani. Descoperirea este cu atât mai importantă, cu cât este prima dată când pe teritoriul Europei Centrale se atestă arta parietală. Picturile sunt negre şi reprezintă animale, dar s-a găsit şi o gravură ce înfăţişează un tors de femeie.
Cele mai vechi picturi rupestre din lume sunt cele de la Grotte Chauvet, din Franţa, de acum 32.000 de ani. Sunt gravate şi pictate cu ocru roşu şi cu pigment negru şi sunt reprezentări de cai, rinoceri, bizoni şi mamuţi.
Sursă foto: michael-balter.blogspot.com