Kommersant scrie că numele Dariei Dughina, 29 de ani, „jurnalist, filozof și muzician”, apare în dosarul lui Rybin „de câteva ori”, dar nu indică contextul. Publicația menționează, de asemenea, că Rybin nu a fost acuzat de complicitate la crimă.
În fapt, acuzațiile oficiale cu care se confruntă Ivan Rybin sunt de încălcarea vieții private – ar fi furnizat către terți informațaii cu caracter personal despre Daria Dughina – și abuz de putere, ambele infracțiuni de gravitate medie, cu pedepse de maximum patru ani de închisoare cu suspendare și în cazul cărora nu se practică arestul preventiv. Cu toate acestea, anchetatorii au cerut ca fostul maior să fie plasat în arest preventiv, iar judecătoarea a dat curs cererii, trimițându-l într-un centru de detenție pentru două luni.
„Rybin a deținut diferite funcții în sistemul Ministerului rus de Interne, are abilități și cunoștințe speciale în domeniul investigațiilor, precum și în activitățile operaționale și de investigație și, de asemenea, are un număr semnificativ de conexiuni în rândul ofițerilor de aplicare a legii”, se arată în cererea de arestare preventivă.
Potrivit procurorilor, dacă va fi eliberat, maiorul Rybin ar putea „crea dovezi false ale nevinovăției sale sau distruge probele existente”, influența martorii, se poate sustrage anchetei preliminare și procesului sau „interfera în alt mod cu procedurile penale”.
Moscova acuză Kievul de uciderea Dariei Dughina – mai exact, serviciile secrete ucrainene. La scurt timp după asasinat, autoritățile de la Moscova au anunțat că au arestat doi cetățeni ruși care ar fi falsificat acte pentru agenții ucraineni. Procesul împotriva celor doi bărbați, care riscă până la patru ani de închisoare, la fel ca Ivan Rybin, a intrat în faza finală.
Daria Dughina, 29 de ani, a fost ucisă pe 21 august 2022, după ce autoturismul pe care-l conducea a explodat într-un atentat a cărui ţintă ar fi fost de fapt tatăl său, scriitor și filozof considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.
Cei doi participaseră la un eveniment în apropiere de Moscova, iar de acolo, Aleksandr Dughin urma să plece împreună cu fiica lui cu acelaşi autoturism, dar în final a părăsit locația alături de prieteni, cu o altă maşină.
La scurt timp, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a transmis că, conform investigației sale, „crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene”, iar autorul ei a fost identificat drept o ucraineancă, pe nume Natalia Vovk. Pe numele acesteia a fost emis un mandat de arestare în lipsă.
Vovk, susține FSB, ar fi sosit în Rusia pe 23 iulie 2022 împreună cu fiica ei în vârstă de 12 ani și a închiriat un apartament în blocul unde locuia victima sa, pe care de atunci a urmărit-o în acţiunea de planificare a atentatului.
Imediat după comiterea asasinatului, ucraineanca ar fi trecut graniţa în Estonia cu acelaşi autoturism cu care intrase în Rusia şi la care între timp schimbase de trei ori plăcuţele de înmatriculare.
Ucraina a negat orice implicare în asasinarea Dariei Dughina.
Foto: Profimedia