Ministrul sănătății, Hugo de Jonge, a precizat că vor fi realizate regulamente pe această temă, în baza unui studiu scris de experți care arată cum copiii bolnavi suferă foarte tare.
În Olanda, eutanasierea este deja legală pentru copiii de peste 12 ani care își pot da consimțământul, precum și pentru bebelușii cu vârsta sub un an, cu acordul părinților.
Însă pentru copiii cu vârsta între 1 și 12 ani nu există clauze legale, deoarece autoritățile olandeze au organizat dezbateri cu privire la faptul dacă copiii de această vârstă sunt capabili să ia o astfel de decizie.
Hugo de Jonge a mai precizat că noua regulă se poate aplica pentru cinci până la 10 copii pe an.
“Studiul arată că este nevoie de puterea de a pune capăt vieții în mod intenționat în rândul medicilor și părinților copiilor incurabili, care se află într-o suferință disperată și îngrozitoare, iar moartea lor este previzibilă”, a scris de Jonge într-o scrisoare către parlament.
După luni de dezacord și discuții marcate de opoziția puternică a partidelor creștine, miniștrii din guvernul de coaliție al premierului Mark Rutte au ajuns în cele din urmă la un acord cu privire la acest proiect.
Ministrul olandez al sănătății mai spune că legile în vigoare nu trebuie modificate, însă medicii vor fi protejați de urmărirea penală pentru efectuarea eutanasiei autorizate asupra unui copil suferind.
Olanda și Belgia au fost primele țări din lume care au legalizat eutanasierea în 2002.
Belgia a devenit apoi prima țară care a permis eutanasierea voluntară a copiilor în 2014, urmată rapid de Olanda.