Un atac, un accident, un jaf sau orice alte experiente traumatizante sunt simtite de foarte multe ori de oameni, chiar inainte de a avea loc. Uneori, chiar si in intuneric, ne dam seama ca cineva merge in urma noastra, cu toate ca nu se aude nici macar zgomotul pasilor. Cercetatorii americani au demonstrat ca simtul olfactiv este cel care ne ajuta sa prevedem pericolul, dar numai dupa ce acumulam suficienta experienta de viata.
Daca pana nu de mult se stia ca doar animalele au capacitatea de a simti ca sunt in pericol, acum acest lucru e valabil si pentru oameni. O echipa de cercetatori americani, citata de telegraph.co.uk., a descoperit, in urma unui studiu efectuat pe un grup de 12 voluntari, ca si nasul uman poate detecta pericolul, dar e nevoie de ceva ‘antrenament’, pe care il capeti odata cu experienta de viata. Pe masura ce inaintam in varsta, aceasta devine tot mai complexa, iar simturile, tot mai ascutite si mai pregatite pentru a proteja persoana respectiva de pericole.
Socurile te fac mai prevazator
In urma experimentului, s-a demonstrat ca voluntarii care erau incapabili sa diferentieze doua arome asemanatoare au invatat sa faca acest lucru dupa ce au fost expusi la socuri electrice. Asa se explica de ce o persoana care a trait experiente neplacute e capabila sa simta mai usor ca urmeaza sa i se intample ceva rau decat o persoana care nu a trecut prin nici un fel de greutati. Cercetatorii au mai sugerat ca oamenii cu o capacitate scazuta de a distinge intre semnalele importante si cele irelevante sunt mai predispusi la nervozitate si insomnie sau la tulburari de comportament.
Potrivit coordonatorului studiului, medicul Wen Li, de la Scoala de medicina Feinberg (Chicago), acest ‘simt dezvoltat al mirosului’, care ne ajuta sa prevedem pericolul, e legat strict de evolutia noastra si are menirea de a ne ajuta sa supravietuim intr-un ‘ocean’ de informatii pe care creierul nostru le primeste.
E posibil ca aceasta descoperire sa stea la baza unor noi tratamente impotriva tulburarilor cauzate de anxietate.