Avertismentul vine după ce oficialii ONU au petrecut luni de zile negociind cu liderii grupării în speranța de a-i convinge să facă excepții de la un edict dur din această lună care interzice femeilor să lucreze pentru organizașie, potrivit șefului Programului ONU pentru Dezvoltare (UNHP), Achim Steiner.
Amenințarea de a lua această măsură vine în contextul în care se estimează că două treimi din populație, adică 28 de milioane de persoane, vor avea nevoie de asistență umanitară în 2023, iar guvernul SUA și alți membri ai G7 au amenințat că vor reduce ajutorul.
Talibanii au refuzat să își schimbe poziția, anunțată în decembrie, aparent la ordinul liderului lor, Hibatullah Akhundzada. Femeile reprezintă aproximativ o treime din angajații agențiilor de ajutor la nivel local și sunt, de asemenea, considerate cele mai vulnerabile la orice reducere a ajutorului.
Edictul a limitat, de asemenea, accesul femeilor la educație.
„Este corect să spunem că, în momentul de față, întregul sistem al Națiunilor Unite este nevoit să facă un pas înapoi și să își reevalueze capacitatea de a opera acolo”, a declarat Steiner. „Dar nu este vorba despre negocierea principiilor fundamentale ale drepturilor omului.”
În pofida promisiunilor inițiale de a avea o guvernare mai moderată decât în timpul perioadei lor anterioare din anii 1990, talibanii au impus un regim dur de când au preluat puterea în 2021, când forțele SUA și NATO s-au retras după două decenii de război.
Aceștia au revenit la unele dintre cele mai notorii practici ale lor, inclusiv execuții publice și restricții de amploare privind drepturile femeilor și educația.