De Valentina Postelnicu,

Şedinţa de Guvern a început cu jumătate de oră întârziere.

Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban:

 • Solidaritatea trebuie să se manifeste, toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri greutatea acestei epidemii
 • La momentul actual, sunt peste un milion şi jumătate, plus PFA-uri, întreprinderi familiale, profesii liberale, afectate, nu putem lăsa doar pe umerii lor suportarea acestei crize
 • Am hotărât cu ministrul Muncii şi al Finanţelor ca şi în sectorul public să existe acastă formă de solidaritate
 • În instituţiile publice, angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate, pentru a asigura funcţionarea, jumătate lucrează 15 zile şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic
 • Reglementarea să ţină cont de realitate şi de solidaritate, şi noi, cei din sectorul public să preluăm din povarea care ne-a fost pusă pe umeri, din cauza acestei epidemii

Orban îi cere lui Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la şefia Spitalului din Maramureş

 • Domnule ministru Tătaru, am văzut că preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a pus în funcţie o directoare la Spitalul Judeţean.
 • Solicitarea mea e să uzaţi de prerogativele pe care le-aţi dobândit prin ordonanţa de urgenţă în baza Decretului privind instituirea stării de urgenţă şi să demiteţi, dacă este adevărat că acest lucru s-a petrecut, să demiteţi vechiul director care a revenit asupra demisiei şi care, din câte am înţeles, s-a numit pe sine director medical la Spitalul Judeţean
 • Tătaru: Am luat legătura la Maramureş şi am demarat procedurile
Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
Recomandări
Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
 

Orban, ministrului Muncii: Să găsiţi o formă de solidaritate şi pentru şefime, adică pentru noi”

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Muncii să găsească o formă de solidaritate şi pentru şefime, adică pentru ei. Ministrul Muncii a replicat: „Într-adevăr, este timpul pentru solidaritate pe toate planurile”.

 • Vă solicit să analizaţi proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de doamna ministru Violeta Alexandru.
 • Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie.
 • La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale.
 • Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta m-am hotărât împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate
 • În instituţiile publice angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate – pe fiecare birou, serviciu, direcţie – astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor, ministere, agenţii, autorităţi, primării, consilii judeţene.
 • Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile din lună, zece zile de lucru, deci practic zece zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate
Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
Recomandări
Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
 

Orban, către Ministrul Transporturilor: „Poate închideţi Aeroportul Cluj”

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Lucian Bode să ia măsuri în cazul Aeroportului Cluj.

„În cazul în care mai există curse, să fie notificate din timp, pentru respectarea condiţiilor”, a cerut premierul.

„Este inadmisibil ce s-a întâmplat. Firme de recrutare au lăsat peste o mie de oameni în parcare, care nu este în subordinea aeroportului. În interiorul Aeroportului, procesarea celor 1.500 de oameni s-a făcut regulamentar. E inadmisibil ce s-a întâmplă, din păcate, aceste imagini au făcut înconjurul lumii”, a spus Bode.

Ministrul Transporturilor a spus că face o propunere ministrului de Interne, Marcel Vela, de modificare a articolului din Ordonanţa Militară anterioară, astfel încât instituţiile statului să aibă control pe programarea acestor zboruri.

„Trebuie anchetă fără milă şi penalizaţi toţi cei responsabili de dezastru”, a spus premierul Orban.

El l-a acuzat pe Managerul Aeroportului că nu a informat prefectura, ISU, despre aceste zboruri.

„Dacă erau jandarmi acolo, se împiedica aglomeraţia”, a mai spus Orban.

„Bugetul Trezoreriei Statului pe anul 2020 (…) se diminuează la venituri cu suma de 30.000 mii lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 54.625 mii lei, rezultând un deficit în sumă de 84.625 mii lei”, prevede proiectul de hotărâre de Guvern.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, în contextul instituirii stării de urgenţă, „veniturile bugetului Trezoreriei Statului, prevăzute în sumă de 192.402 mii lei, se diminuează cu suma de 30.000 mii lei, care reprezintă valoarea dobânzilor aferente împrumuturilor acordate de Ministerul Finanţelor Publice din venituri rezultate din privatizare, unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale, împrumuturile, care potrivit prevederilor art. II din OUG 29/2020 pentru privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare se pot amâna, pe o perioadă de trei luni”.

„Cheltuielile bugetului Trezoreriei Statului aprobate în sumă de 84.176 mii lei se majorează cu suma de 54.625 mii lei. Creşterea cheltuielilor cu dobânzi la depozitele şi disponibilităţile păstrate în conturi la Trezoreria Statului decurge din necesitatea asigurării dobânzilor aferente depozitelor atrase pentru acoperirea golurilor temporare de casă ale contului curent general al Trezoreriei Statului, determinate de tranzacţiile efectuate în vederea asigurării resurselor suplimentare pentru efectuarea cheltuielilor sectorului public”, se explică în document.

Tot printr-o hotărâre, Guvernul urmează să aprobe şi o notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală şi Radiologie Intervenţională din cadrul Institutului Clinic Fundeni”.

Executivul urmează să mai aprobe domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2020 – 2021.

În cadrul şedinţei urmează să fie aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al mai multor companii şi agenţii ale statului: Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – SA, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Regia Autonomă „Rasirom” şi să fie prezentată o notă de informare privind posibilitatea accesării Fondului de Solidaritate al UE ca suport financiar suplimentar în decontarea unor cheltuieli publice efectuate de România pentru limitarea efectelor epidemiei SARS CoV-2.

Poza nevăzută până acum de public: „Ponta, Dragnea, Gino, Hagi și ghidul neoficial al influențelor politice oculte din Liga 1”
GSP.RO
Poza nevăzută până acum de public: „Ponta, Dragnea, Gino, Hagi și ghidul neoficial al influențelor politice oculte din Liga 1”
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși