Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe a anunțat miercuri că Executivul discută în ședința de Guvern săptămânală despre problema fimpozitului pe profit și a impozitului pe cifra de afaceri.
„Este un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru mâine în şedinţa de guvern. Una dintre principalele modificări este: plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit, dar dacă vor să opteze, trebuie să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei”, a declarat ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, miercuri, la Parlament.
O altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. În plus, se dorește majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi alocată ONG-urilor.
Tot în şedinţa de joi a Executivului, urmează să fie propus spre adoptare Regulamentul sporurilor din sistemul medical, după cum a anunţat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Potrivit acesteia, actul normativ prevede „diverse procente de sporuri pe diverse categorii de personal, pe diverse specialităţi”.
„Din acest moment, acest regulament de la 1 martie va fi aplicabil pentru salarii”, a afirmat ministrul Sănătății.
Codul Fiscal se modifică din nou. Firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro ar putea să opteze între plata impozitului pe profit de 16% și impozitul de 3 pe venituri, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, în urmă cu o săptămână, într-o vizită de lucru în Dâmbovița.
Guvernul Tudose a adoptat în toamna anului trecut o ordonanță prin care toate firmele cu vânzări sub un milion de euro urmau să plătească un impozit pe venit de 3%, indiferent dacă au profit sau nu. Peste 450.000 de mici firme ar fi urmat să fie afectate. Măsură a fost aspru criticată de către reprezentanții mediului de afaceri, care văd acest impozit drept o ”taxă pe pierdere”.
Practic, acest impozit s-ar fi asemănat cu impozitul minim introdus în 2009 de către ministrul de Finanțe de atunci, Gheorghe Pogea.
Citește și: VIDEO/ Upgrade fascinant: Teatrul Odeon cu VR, căști neuronale și portrete digitale. Când tehnologia te poate duce și în… trecut