Prestigioasa revistă franceză Paris Match publică un articol despre frământările cercetătorilor francezi în legătură cu modul în care coronavirusul ar putea afecta pacienții infectați nu numai pulmonar, ci și din punct de vedere cerebral.
Conform revistei, un raport al Academiei Medicale notează că “simptomele cerebrale ale COVID-19 sugerează o transmitere cerebrovasculară a virusului”. Profesorul neurobiolog Alain Privat consideră că virusul “ar traversa bariera hemato-encefalică, deoarece prezența sa a fost detectată în lichidul cefalorahidian. În acest caz, ne-am putea imagina că sindromul respirator acut s-ar putea datora nu numai leziunilor pulmonare, ci și afectării centrilor respiratori bulbari”.
Pacienții care ajung în spital diagnosticați cu coronavirus ar trebui supuși și unui examen neurologic amănunțit, urmat eventual de o explorare imagistică cerebrală.
Alain Privat, neurobiolog:
Mai mulți pacienți au acuzat lipsă de atenție și dezorientare
Profesorul Privat citează două dintre studiile făcute de medici din alte țări. “Rapoarte publicate de colegii noștri chinezi semnalează că, în afara simptomelor deja cunoscute – febră, tuse, dificultatea de a respira, diaree și oboseală excesivă – au apărut și semne neurologice într-un grup de pacienți urmăriți în perioada 16 ianuarie – 24 februarie la Wuhan”. Astfel, din 214 pacienți urmăriți, nu mai puțin de 78 (36%) au prezentat și semne neurologice. Aceste semne au fost remarcate în număr mult mai mare la cei care sufereau de forme severe ale infecției. După două săptămâni, o treime dintre acești pacienți prezentau încă semne reziduale de lipsă de atenție.
Într-un alt grup de 58 de pacienți internați la Strasbourg în luna martie, 8 dintre aceștia (14%) prezentau semne neurologice la internare. 15 zile mai târziu, o treime dintre aceștia aveau încă semne reziduale de lipsă de atenție, dezorientare și răspunsuri motrice necorespunzătoare.
La toate acestea se adaugă faptul deja cunoscut că mulți dintre pacienții infectați cu COVID acuză lipsa gustului și a mirosului, dar și, mai rar, o paralizie a mișcărilor ochilor.