În Pakistan, numărul de cazuri de COVID crește de la o zi la alta, paturile de spital se ocupă în ritm alarmant, iar programul de vaccinare înaintează foarte lent, din cauza livrărilor întârziate și a aprovizionării limitate.
Doar un milion de imunizați la 238 de milioane de locuitori
Pakistanul a aprobat pentru utilizare Sputnik V, AstraZeneca și trei vaccinuri chinezești.
Până în prezent, s-a bazat în principal pe donații venite în principal din China. De asemenea, așteaptă 17 milioane de doze alocate prin COVAX – programul internațional de ajutorare a țărilor sărace.
Cu cele 2,56 de milioane de doze de vaccin primite din China a imunizat aproximativ un milion de persoane din categoriile prioritare – lucrătorii din domeniul sănătății și cei peste 50 de ani.
Cifra înseamnă însă extrem de puțin, raportat la cei 238 de milioane de locuitori ai țării.
Acesta este contextul în care statul a permis sectorului privat să aducă vaccinuri în țară.
Pentru a comercializa vaccinuri, spitalele și companiile private trebuie să depună o cerere la Autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din Pakistan (DRAP), de la care vor primi apoi un certificat de import. Serul nu se poate vinde însă cu amănuntul, ci se administrează numai la sediul clinicilor private, sub supravegherea medicilor.
Vaccinurile administrate în centrele private reprezintă o șansă pentru cei neeligibili prin programul guvernamental, arată CNN.
Unul dintre importatorii importanți este compania privată AGP Pharma, care a importat 50.000 de doze de vaccin Sputnik V. Alte companii și spitale private sunt în proces de plasare a comenzilor.
„Este bine că avem posibilitatea să ne vaccinăm la clinicile private. Habar nu am când ne venea rândul prin programul guvernamental”, susține Anushka Jatoi, în vârstă de 35 de ani, care a fost imunizată împreună cu familia ei la un spital privat din orașul Karachi, din sud.
Comercializarea vaccinurilor pe piața privată a ridicat însă întrebări cu privire la prețuri și accesibilitatea acestora și a evidențiat inechitatea socială.
Prețurile, uriașe pentru majoritatea pakistanezilor
Majoritatea vaccinurilor administrate în sistem privat sunt accesibile în orașele mari, precum Karachi și Islamabad, nu și în zonele rurale.
În plus, prețul la care se comercializează serul pe piața privată este prea mare pentru majoritatea populației pakistaneze.
Sputnik costă în prezent 12.000 de rupii pakistaneze (80 de dolari) pentru două doze, potrivit Autorității de reglementare în domeniul medicamentelor din Pakistan (DRAP).
Costul este de patru ori mai mare decât pe piața internațională, unde vaccinul se vinde cu mai puțin de 20 de dolari.
Potrivit statisticilor, suma reprezintă circa 30% din venitul lunar mediu al unei gospodării, care este de circa 273 de dolari.
Ce țări mai vaccinează prin privați
Doar câteva țări au permis până acum comercializarea vaccinurilor anti-COVID pe piața privată.
India a acceptat ca unele firme private să distribuie doze, dar prețurile au fost reglementate de guvern.
Columbia a decis, la începutul lunii aprilie, să fie de acord cu importurile private, dar a dispus ca vaccinurile să fie gratuite pentru populație.
Indonezia a facilitat și ea un program privat de vaccinare, prin care companiile pot procura de la stat vaccinuri, pentru angajații lor.
De asemenea, Kenya a fost de acord o vreme cu vânzarea vaccinurilor pe piața privată, dar a interzis-o pe 2 aprilie, de teamă că în țară vor intra seruri contrafăcute.
Vânzarea vaccinului, „lipsită de etică”
Decizia Pakistanului de a permite vânzările private a declanșat o dezbatere cu privire la etica comercializării vaccinurilor în timpul pandemiei și o bătălie legală între AGP și guvern pentru stabilirea prețurilor.
La început, guvernul nu a plafonat prețurile. Criticii au spus că cei mai săraci locuitori vor fi dezavantajați, în timp ce de privilegiul vaccinului se vor bucura doar bogații. De altfel, Anushka Jatoi și-a recunoscut privilegiul, spunând că spitalul privat la care a fost vaccinată arăta „ca un hotel”, cu gustări și cornuri gratuite în zona de așteptare. „Suntem norocoși să fim în această poziție”, a spus ea.
Transparency International Pakistan i-a scris luna trecută prim-ministrului Imran Khan, cerând guvernului să interzică importurile private de vaccin. „Vânzarea acestui vaccin este pur și simplu lipsită de etică și este un lucru rău pentru comunitate. Doar puțini oameni care au bani vor cumpăra acest lucru. Cea mai mare parte a populației nu își poate permite”, a declarat dr. Tipu Sultan, fost șef al Asociației Medicale din Pakistan.
În cele din urmă, DRAP a spus că va stabili o limită de preț, determinând AGP să cheme guvernul în instanță. Companiei i s-a permis să vândă cele 50.000 de doze de Sputnik la 80 de dolari, până la stabilirea prețului final.
Directorul companiei a apărat însă prețul, spunând că există multe costuri suplimentare – pentru transport, depozitare, taxe guvernamentale.
Autoritățile spun însă că prețul vaccinului ar trebui să fie de 6,6 – 7,9 dolari.
De Ramadan, numărul cazurilor de COVID ar putea exploda
Toată lumea din Pakistan așteaptă acum: să sosească mai multe vaccinuri, clinicile private să se înregistreze în sistem, iar guvernul să ia o decizie cu privire la prețuri.
Procedura de procurare a unui vaccin de pe piața privată are multe complicații însă, chiar și pentru cei care și-l permit. „Sunt foarte frustrată, pentru că am de lucru și nu pot merge să mă vaccinez”, spune Maha Mussadaq, lider de conținut la Foodpanda Thailand, care a rămas blocată în Islamabad. A încercat toată săptămâna să se înscrie pentru vaccin, dar nu a reușit să confirme un interval de timp. S-a înregistrat online și i s-a spus că va primi un telefon cu mai multe detalii, dar nu i s-a dat niciun indiciu despre când va veni vaccinul. „Nu există nicio procedură în vigoare”, a spus ea.
Chiar și cei care au primit prima doză sunt îngrijorați. „Mi-e teamă că nu există nici o garanție că vom primi a doua doză, ce se întâmplă dacă stocurile se epuizează? Există multe incertitudini”, a spus Jatoi.
Între timp, musulmanii se pregătesc de Ramadan, una dintre cele mai mari sărbători ale Islamului. Autoritățile se așteaptă ca în această perioadă numărul cazurilor de COVID să explodeze. Guvernul a permis pentru acest an relaxarea măsurilor, însă a anunțat că, dacă numărul cazurilor va crește, va apela din nou la restricții.
Potrivit datelor Universității Johns Hopkins, Pakistanul a înregistrat până acum 721.000 de cazuri de COVID și peste 15.000 de decese și se află în al treilea val al pandemiei.
Foto: EPA