„În general, mă voi ocupa de frauda financiară, corupția, infracțiunile gulerelor albe”, a spus Kovesi, descriind noua ei slujbă care începe la 1 ianuarie 2021, în cadrul Parchetului European (EPPO).
Parchetul european va cerceta inclusiv cazurile investigate de jurnalistul slovac Jan Kuciak și de jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, care au fost asasinați.
„Doamna Galicia și domnul Kuciak au scris mult despre legăturile dintre politicieni, oameni de afaceri și funcționarii publici care comit acest fel de fraude. Au plătit cel mai mare preț pentru aceasta și sper că EPPO va face o treabă excelentă. Vom investiga toate aceste infracțiuni în mod eficient și, în acest fel, le vom putea aduce o recunoaștere pentru efortul lor în descoperirea și expunerea acestor infracțiuni”, a spus Kovesi.
Moartea lor nu a fost în zadar
Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal, pe data de 21 februarie 2018, la domiciliul lor din satul Velka Maca, într-o execuţie de tip mafiot. Jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi despre relaţiile omului de afaceri Marian Kocner cu politicieni slovaci.
Omul de afaceri Marian Kocner, acuzat că a ordonat uciderea lui Jan Kuciak, a fost achitat în septembrie. Totuși, anchetarea crimei a dezvăluit corupţia politică de la nivel înalt şi l-a constrâns pe prim-ministrul din acea perioadă să demisioneze. Mai mult decât atât, în urma protestelor antiguvernamentale care au urmat, președinția Slovaciei a fost câștigată de Zuzana Caputova, o proeuropeană și militantă pentru justiție.
Jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost ucisă în 16 octombrie 2017, de un dispozitiv exploziv amplasat pe mașina ei. Și în acest caz, în urma protestelor care au urmat, premierul a fost nevoit să-și anunțe demisia.