Locul lasat liber de Lance Armstrong a fost luat de compatriotul acestuia, Floyd Landis. Yankeul, in varsta de 30 de ani, a castigat duminica cea mai importanta cursa ciclista din lume – Turul Frantei – si a devenit noul idol al sportului cu pedale de pe mapamond.
Succesul fiului lor nu i-a lasat indiferenti nici pe parintii acestuia. Trecuti la credinta menonita, care le interzice adeptilor, printre altele, sa se uite la televizor sau sa asculte radioul, acestia au calcat “stramb” pe jumatate, mergand la un vecin din localitatea Farmesville (Pensylvannia) sa vada in direct triumful de la Paris al lui Floyd. “Sunt foarte fericit”, a declarat Paul Landis, tatal ciclistului. Sofer de camion, acesta a precizat ca din cauza unei deplasari nu a putut vorbi la telefon cu fiul sau, care a sunat acasa imediat dupa victorie.
Americanul a castigat Turul Frantei cu o ora avans
Farmesville este situat in regiunea amish din comitatul Lancaster. Menonitii traiesc, totusi, mai putin strict decat o impune doctrina amish. Adeptii acestei religii resping orice influenta a vietii moderne, ei neavand in case televizoare, aparate de radio sau calculatoare.
Succesul lui Landis nu i-a lasat indiferenti nici pe ziaristii de peste Ocean, presa americana salutand, in corpore, victoria, subliniind ca aceasta este cu atat mai importanta cu cat este a opta consecutiva pentru americani. “Un american a castigat, din nou”, titreaza “Christian Science Monitor”. “Performanta si sarmul sau au adus un aer de prospetime Turului, care a debutat intr-o atmosfera sumbra, cu descalificarea pentru dopaj a noua rutieri”, adauga jurnalul. “Landis, cu alura sa de invingator, a avut cea mai frumoasa revenire dupa multi ani in Turul Frantei”, scrie la randul sau “Washington Post”, facand aluzie la slabiciunea de care a dat dovada in cea de-a doua etapa disputata in Alpi, dupa care a revenit a doua zi cu o evadare de 130 km si cu un contratimp decisiv trei zile mai tarziu. In clasamentul general al competitiei, Landis a fost urmat de spaniolul Oscar Pereiro, la 57 de minute si de germanul Andreas Kloden, care a sosit la o ora si 29 de minute.