Deputatii au stabilit luni cum vor fi cheltuite cele cateva sute de miliarde aprobate prin bugetul pe anul in curs. Investitiile se vor face cu generozitate, nefiind uitat nici faimosul steag care lipseste de pe Palatul Parlamentului.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a adoptat, luni, lista de investitii pe anul 2002 „pentru obiectivele de investitii in continuare ale Camerei Deputatilor”, in aceasta mentionandu-se ca, pentru definitivarea spatiilor din Palatul Parlamentului destinate Senatului, se aloca o suma de 95,6 de miliarde de lei.
Potrivit listei de investitii, alocatia bugetara totala destinata lucrarilor de proiectare, constructii-montaj si dotari specifice ale Camerei Deputatilor este de 179 de miliarde de lei. Din aceasta suma, 63,5 miliarde de lei sunt destinate lucrarilor si serviciilor necesare bunei desfasurari a activitatii Camerei Deputatilor, 95,6 miliarde de lei vor fi folosite pentru definitivarea spatiilor destinate Senatului si 20 de miliarde sunt alocate Centrului Regional al SECI.
Pentru finalizarea lucrarilor de amenajare a spatiilor in care se va muta Senatul, lista de investitii cuprinde si cheltuieli necontractabile pentru taxe, comisioane si pentru supravegherea tehnica de santier in valoare de 1,4 miliarde lei. Lista de investitii pentru 2002 mai cuprinde si suma de 1,3 miliarde de lei, care va fi destinata amplasarii drapelului Romaniei pe edificiul Palatului Parlamentului.
Un alt obiectiv de investitii aprobat de Biroul Permanent este definitivarea si amenajarea parcajului subteran de pe platforma Palatului Parlamentului, care insumeaza cheltuieli de 25 miliarde de lei.
La capitolul alte cheltuieli asimilate investitiilor din lista de cheltuieli de capital s-a prevazut suma de 7 miliarde de lei necesara proiectarii studiilor de prefezabilitate si fezabilitate pentru „obiectivul de investitii „Nou complex pentru cazarea parlamentarilor””.
Surse din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor au declarat, pentru agentia Mediafax, ca din lista de investitii pe anul 2002 a fost amanata aprobarea „lucrarilor la sistemul integrat de securitate la Palatul Parlamentului”, care sunt prevazute cu suma de 29 de miliarde de lei. Conform acelorasi surse, la propunerea unui membru al opozitiei din cadrul Biroului Permanent, acest capitol nu a fost aprobat, pentru ca nu era prezentat in detaliu ceea ce vizeaza aceste sisteme, urmand ca acest capitol sa se discute intr-o sedinta ulterioara a Biroului.