De Petre Dobrescu,

“Studiam documente legate de Westminster, încă necatalogate, la Arhivele Istorice din Swindon, când am descoperit, pe unul dintre ele, o ușă de existența căreia nu știam”, a explicat prof. Liz Hallam Smith, consultant istoric, unul dintre oamenii implicați în proiectul de restaurare a Palatului Parlamentului.

Pornind de la acest plan, echipa a reușit să identifice în palat nu una, ci două uși masive, înalte de 3,5 metri, cu o cameră de trecere între ele.

Sir Lindsay Hoyle, purtătorul de cuvânt al Camerei Comunelor, la intrarea în pasajul secret/ Foto: Parlamentul britanic

Cu ajutorul unui expert în dendrocronologie – știința prin care e determinată vârsta arborilor – s-a aflat că lemnul folosit la tavanul camerei provine de la un copac tăiat în 1659.

Pasajul, parte a unui traseu mai lung, ar fi fost construit în 1661, când a avut loc încoronarea regelui Carol al II-lea, și a fost folosit de alaiul de curteni pentru a ajunge din fosta Cameră a Lorzilor în Sala Tronului.

Ulterior, l-au folosit mai mulți oameni importanți de la curte care doreau să ajungă la rege fără să afle prea multă lume.

Camera de trecere mărginită de cele două uși masive n-a fost singura surpriză. În încăpere, echipa care se ocupă de restaurare a găsit graffiti-ul perfect conservat lăsat ca amintire de unul dintre muncitorii angajați de Sir Charles Barry pentru a reconstrui palatului, după incendiul devastator din 1834.

“Această cameră a fost zidită de Tom Porter, căruia îi plăcea foarte multe berea”, stă scris pe perete, în creion. Scrisul e perfect lizibil, în ciuda trecerii timpului. Experții cred că datează din 1851.

Citeşte şi:

Un bărbat din Olt care a călătorit în avion cu italianul infectat s-a plimbat prin București și s-a dus la o emisiune TV! Cum a fost găsit

Corespondență din Milano de la trimisul special Libertatea. Turism în vremea coronavirusului: city-tour cu autobuzul gol și chelneri cu mănuși chirurgicale

Bărbatul din Gorj care s-a vindecat de coronavirus poate fi externat, dar nu se poate întoarce în familie

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare