În urma perchezițiilor efectuate luni la Primăria Iași, 23 de persoane au fost audiate pe parcursul întregii nopți, iar procurorii DIICOT au decis, conform Ziarul de Iași, patru rețineri pentru 24 de ore: Alexandru Mustiaţă, fostul arhitect-șef al orașului, Claudiu Asimionesei, aflat la conducerea publicației Bună Ziua Iași, notarul Răzvan Ionuț Costin și Victor Gavriluță, inspector al Serviciului GIS Cadastru.
Presa locală scrie că primarul Iașiului, Mihai Chirica, a fost chemat la audieri, fără a se ști în ce calitate. Acesta nu a putut fi contactat de Libertatea pentru a obține un punct de vedere.
Reținerile și măsurile de control judiciar au fost luate de DIICOT într-un dosar cu acuzații de constituire de grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebite de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu și omisiunea sesizării.
Dosarul DIICOT vizează asocierea primăriei cu o companie privată
Prejudiciul identificat este de două milioane de lei, iar investigația anchetatorilor începe cu anul 2005, când Primăria Iași a semnat un contract de asociere în participațiune cu o companie privată, cedând terenul pe care este construit astăzi un bloc de locuințe. Doar că, în 2017, Consiliul Local a aprobat un PUZ pentru construirea unui „sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune” pe spațiul respectiv, nu pentru apartamentele care au fost vândute ulterior.
În presa locală din Iași au apărut mai multe semne de întrebare cu privire la construcția respectivă, care a ajuns, după mai multe modificări, la un bloc cu parter, cinci etaj și încă un nivel tehnic. În 2017, Marius Bodea, pe atunci membru PNL, acum intrat în USR, îl ataca pe actualul primar al Iașiului, Mihai Chirica, pe atunci în PSD, acum PNL, asupra prețului terenului. În 2005, terenul fusese evaluat la 75 de euro/mp, iar acum valorează peste 700 de euro/mp.
„Este foarte important de precizat că primarul Mihai Chirica are toate argumentele juridice să solicite rezilierea contractului pentru că, după momentul când Primăria a eliberat cartea funciară, adică în 20.09.2009, S.C. Delta Press Investment S.R.L. trebuia să înceapă realizarea obiectivului de investiţii. Acest lucru nu s-a întâmplat timp de 8 ani. Dacă acest contract nu va fi reziliat, se va produce un prejudiciu imens la bugetul Iaşiului“, a declarat în 2017 Marius Bodea, pe atunci deputat și preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Iaşi, citat de „Ziarul de Iași”.
Presa locală scria din 2017 faptul că companiile din spatele înțelegerii dintre Primărie pentru terenul de 1.350 de metri pătrați erau controlate de familia Asimionesei, care deține și publicația Bună Ziua Iași. Condițiile asocierii erau ca Delta Press Investment SRL, compania care a primit terenul, să dea Primăriei lunar o cotă de 10% din profit, dar nu mai puțin de 4.000 de euro anual. Compania respectivă a intrat însă în faliment, cedând însă terenul către Global Impex Distribution SRL, cea care a și dus la bun sfârșit realizarea imobilului în 2017.
Această companie a emis un punct de vedere în articolele apărute în presa din Iași de-a lungul timpului în care spunea că în contractul din 2005 nu se stipulează cât spațiu de birou trebuie alocat proiectului și că configurația trebuia să aibă pensiunea pe care s-au angajat să o construiască.
„Conform contractului de asociere, trebuie respectat doar un singur lucru major: acela ca redevenţa minimă anuală să fie de 4.000 de euro sau 10% din profitul creat prin orice activitate derulată acolo. În contractul de asociere există posibilitatea de a elimina/adăuga schimbări de destinaţie a apartamentelor/spaţiilor de birouri”, se explică în dreptul la replică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro