Deși acesta ar fi trebuit să înceapă de pe 8 octombrie, încă din acest weekend, la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află moaștele Sfintei Parascheva, au venit grupuri de câteva sute de pelerini care s-au închinat, autoritățile luând măsuri încă din weekend pentru a evita aglomerația.

Astfel, s-au creat circuite unice pentru accesul și ieșirea pelerinilor din curtea Catedralei Mitropolitane, trecând prin catedrală, iar în curte deja a fost amenajat baldachinul pe care va fi scoasă racla pe data de 8 octombrie.

Sursele din Primărie au precizat pentru Libertatea că în primele ședințe comune dintre Mitropolie – Primărie – Jandarmerie, unul dintre scenariile luate în calcul era anularea pelerinajului de anul acesta, însă ținând cont de experiența altor ani în care oamenii au venit, indiferent de programul impus local, s-a decis organizarea cu măsuri mult mai stricte.

Puncte de dezinfectare la fiecare 300 de metri

Astfel, coada de pelerini nu va mai fi amplasată pe trotuarele de pe străzile din spatele Mitropoliei, ci va ocupa prima bandă carosabilă, toți cei care vor vrea să se așeze la coadă trebuie să poarte mască, să stea în șir indian, să respecte o distanță de 1,5 metri față de cei din față, chiar dacă fac parte din aceeași familie, iar persoanele cu probleme de sănătate, vârstnicii, mamele cu copii mici vor avea un culoar special pentru a se închina și a nu mai sta la rând.

Vor fi puncte de dezinfectare a mâinilor și de triaj epidemiologic la fiecare 300 de metri de coadă. În anii precedenți, coada s-a întins pe 3-4 kilometri, însă acum ar putea să fie chiar dublă.

Este unul dintre motivele pentru care autoritățile locale au făcut apel să nu mai organizeze deplasări cu pelerini cu autocarele.

A fost făcută și o adresă specială către Ministerul Afacerilor Interne, în contextul în care an de an de la Voluntari veneau spre Iași peste 110 autocare pline cu circa 5.000 de pelerini, ca să se închine la moaștele Sfintei Parascheva.

Totodată, în Iași nu vor mai fi organizate parcări speciale pentru autocarele care veneau, cu sutele, din toate colțurile țării, blocând două dintre cele mai mari bulevarde în această perioadă. 

În mod normal, aș invita toți românii să viziteze Iașiul în această perioadă. În aceste zile, însă, mă văd nevoit să fac apel la pelerini să aștepte perioade mai liniștite și mai sigure pentru a veni să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva! Cu toate acestea, deplasarea liberă, inclusiv pelerinajul sunt un drept constituțional

Primarul Mihai Chirica, într-o conferință de presă:

Pentru că pelerinajul se suprapune cu sărbătorile de Zilele Iașiului, anul acesta Primăria a luat mai multe măsuri pentru a limita aglomerațiile, printre care anularea mesei pelerinilor (când se oferea câteva zeci de mii de sarmale pelerinilor, după slujba de pe 14 octombrie), Sărbătoarea Vinului, Târgul Meșteșugarilor. Nu va mai fi organizat un parc de distracții, nici spectacol cu concerte în fața Palatului Culturii și nici foc de artificii.

La rândul ei, Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu va mai autoriza comercializarea de obiecte bisericești în curtea ansamblului catedralei, unde an de an erau sute de oameni care vizitau tarabele amenajate după ce stăteau la rând pentru a se închina. Vor fi echipe formate dintr-un preot și un voluntar care vor oferi pelerinilor indicații, dezinfectant, măști de protecție și apă îmbuteliată. 

O problemă este în ceea ce privește felul în care se roagă pelerinii odată ce vor ajunge la raclă, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat că recomandă oamenilor să nu sărute racla și să nu o atingă, dar a punctat că nu poate interzice asta.

Racla, dezinfectată de voluntari

La rândul lor, reprezentanții Mitropoliei au precizat că sunt într-o situație delicată: foarte mulți oameni vin să se închine, să atingă și să sărute racla cu moaștele Sfintei Parascheva tocmai pentru a se vindeca de diferite boli, existând, spun ei, și mai multe mărturii în sensul acesta. Deși spun că nu le vor interzice oamenilor să atingă racla, le recomandă să nu treacă, conform superstițiilor nevalidate de biserică, tot felul de obiecte deasupra moaștelor pe care să le ia apoi acasă. 

La raclă va fi în permanență o echipă de voluntari care va dezinfecta suprafețele atinse de oameni. 

“Sfințenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înțelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutății, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creștini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfințenie nu te poți «molipsi». Atingerea mecanică, atitudinea superstițioasă nu ajută. E nevoie și de o credință care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bine plăcute lui Dumnezeu și în folosul oamenilor. Așadar, e nevoie de discernământ și de evlavie înțeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pelerinajul se va încheia pe 15 octombrie, punctul culminant fiind data de 14, când este hramul Sfintei Parascheva, și în dreptul Bulevardului Ștefan cel Mare va fi organizată o slujbă la care vor participa maximum 500 de persoane, pe scaune amplasate distanțat, purtând mască de protecție. 

EXCLUSIV Ce a spus Merkel despre Halep pe holurile Parlamentului European: „Mereu mă oprește și mă întreabă”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Ce a spus Merkel despre Halep pe holurile Parlamentului European: „Mereu mă oprește și mă întreabă”
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Fraţi români, executaţi pe malul unei bălţi de pescuit, în Belgia. Un fost ofiţer de poliţie i-ar fi ucis pe cei doi
Observatornews.ro
Fraţi români, executaţi pe malul unei bălţi de pescuit, în Belgia. Un fost ofiţer de poliţie i-ar fi ucis pe cei doi
Horoscop 5 martie 2021. Vărsătorii sunt dornici de interacțiuni cât mai diverse, de ieșiri interesante
HOROSCOP
Horoscop 5 martie 2021. Vărsătorii sunt dornici de interacțiuni cât mai diverse, de ieșiri interesante
Pfizer face concedieri în Belgia şi transferă activităţile în România. Detalii aici
Știrileprotv.ro
Pfizer face concedieri în Belgia şi transferă activităţile în România. Detalii aici
Gimnasta de aur a ţării a dispărut fără urmă. Când a fost văzută ultima oară şi indiciul descoperit
Telekomsport
Gimnasta de aur a ţării a dispărut fără urmă. Când a fost văzută ultima oară şi indiciul descoperit
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)