Reprezentanții spitalului au început testarea personalului medical care a intrat în contact cu pacienta, iar medicii au fost trimiși în izolare la domiciliu.
Timp de o întreagă săptămână, o femeie internată pentru o urgență chirurgicală la Spitalul Sf. Spiridon din Iași a stat neizolată pe secția Chirurgie III înainte de a fi confirmată cu COVID-19.
Surse din spital susțin că pacienta a făcut febră la trei zile după o operație de extirpare a vezicii biliare, dar medicii au așteptat patru zile rezultatele testului pentru coronavirus înainte de a o transfera miercuri dimineață la Infecțioase.
„Să știți că aceste cazuri se întâmplă și sunt mai multe, inclusiv la Chirurgie Cardiovasculară. Pacienții vin cu urgențe și trebuie operați. Se recoltează probe, care vin acum după o zi, înainte după patru zile. Și când există confirmarea, pacienții sunt transferați spre Infecțioase”, a explicat purtătoarea de cuvânt de la „Sf. Spiridon”, dr. Carmen Cimpoeșu.
Ea susține că s-a acționat conform protocolului, care impune în primul rând rezolvarea urgenței și, ulterior, dacă există suspiciuni se recoltează probe pentru COVID-19. Dacă pacientul este găsit pozitiv, e transferat imediat la Spitalul de Boli Infecțioase.
Însă un medic de la Infecțioase spune că cei de la „Sf. Spiridon” au încercat să transfere bolnava de coronavirus încă de marți seara, dar procedura a fost amânată din cauza unei birocrații.
„Deși rezultatul a fost pozitiv la laborator, la Infecțioase nu ajunsese confirmarea de rezultat pozitiv. Astfel încât a stat destul de mult la Spiridon”.
Pacienta cu coronavirus a rămas încă 8-10 ore într-un salon cu alte trei persoane. Însă purtătoarea de cuvânt a spitalului a precizat că saloanele de la urgențe sunt spațiate în această perioadă, tocmai pentru a limita răspândirea COVID-19.
„Se lasă spațiere între paturi. De exemplu, în saloanele de două și trei paturi e internat un singur pacient, iar în saloanele cu patru paturi sunt doi. Noi sperăm să iasă bine testele personalului medical, pentru că toți au fost cu halat, mănuși, mască, tot ce trebuie. Întotdeauna există riscul ca astfel de pacienți să infecteze și pe alții. Noi deja avem transmitere comunitară, ca atare, toți cei 19 milioane de oameni din țara asta riscă să fie infectați”, a declarat dr. Carmen Cimpoeșu.
Miercuri dimineață, reprezentanții spitalului au început testarea întregului personal care a intrat în contact cu pacienta. Până la venirea rezultatelor, medicii și asistenții au fost trimiși în izolare la domiciliu, iar Spitalul „Sf. Spiridon” a informat DSP Iași.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro