De Cristian Anton,

Este pentru prima dată în ultimii 216 ani când catedrala, veche de opt secole, va rămâne în tăcere în noaptea de Crăciun: nu va avea loc nicio ceremonie şi nicio procesiune în perimetrul monumentului.

Liturghia de Crăciun va fi celebrată la miezul nopţii de rectorul catedralei, monseniorul Patrick Chauvet, în biserica Saint-Germain l’Auxerrois, vis-a-vis de muzeul Luvru.

Șantierul de la Notre Dame

Macaraua instalată acum va trebui să ducă la îndeplinire, începând cu luna februarie, cea mai delicată operaţiune din tot acest şantier gigantic de reconstrucţie şi anume demontarea bucată cu bucată a celor 10.000 de tuburi metalice – 250 de tone în total – care s-au lipit unele de altele în urma incendiului din 15 aprilie.

O operaţiunea care va dura mai multe luni şi care trebuie pregătită din timp având în vedere complexitatea sa.

Eşafodajul deformat, fragilizat, asemenea unui gigantice pânze de păianjen ameninţă stabilitatea boltei şi echilibrul catedralei.

Această bijuterie a artei gotice este încă, la şapte luni după incendiu, în stare de ”urgenţă absolută”.

Șantierul de la Notre Dame

Potrivit promisiunii făcute de preşedintele Emmanuel Macron de a finaliza reconstrucţia Notre-Dame în cinci ani, munca nu va fi oprită pe timpul vacanţei de sfârşit de an: chiar dacă unele operaţiuni vor fi sistate, altele vor continua, potrivit generalului Jean-Louis Georgelin, însărcinat cu supervizarea lucrărilor.

Incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame a dat naştere unei mobilizări extraordinare în Franţa şi în lume: 922 de milioane de euro în donaţii şi promisiuni de donaţii au fost confirmate, un total de 320.000 de donaţii.

Citeşte şi:

În timp ce Meleșcanu nega morții de la Timișoara, președintele Italiei a făcut un gest extraordinar prin care l-a înfruntat pe Ceaușescu!

Părinții unui tânăr ucis la Revoluție nu mai sărbătoresc Crăciunul de 30 de ani: „Aveam înregistrarea cu moartea lui, dar doi ani nu am avut curaj să ne uităm la ea”

Primii eroi care au murit în Piața Universității din Bucureşti, pe 21 decembrie ‘89. Cum l-au scuzat procurorii pe cel care i-a ucis

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează
HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează