Este vorba de o durere constanta sau intermitenta in partea superioara a abdomenului, de regula in partea dreapta, sub coaste. In mod normal, metabolizarea grasimilor are loc cu ajutorul bilei sau fierii, care este produsa in ficat si acumulata in vezica biliara. Dupa o masa, bila trece in intestinul subtire unde se amesteca cu mancarea partial digerata. In cazul litiazei biliare, o serie de calculi sau pietre de diferite dimensiuni se formeaza, in timp, in vezica, iar ele ajung sa blocheze drumul bilei catre intestin. In aceasta situatie, vezica biliara se umfla si cauzeaza colicile la care ne referim.
Durerea poate fi resimtita nu doar in partea dreapta a abdomenului, ci si in centrul lui sau, la unii pacienti, cu iradiere (raspandire) catre omoplatul drept. Ca simptome, acesteia i se mai pot adauga greata si varsaturile.
De regula, simptomele apar dupa mese, mai ales dupa cele bogate in grasimi sau copioase. Diagnosticul se pune pornind de la acestea, cu o examinare abdominala fizica si eventual scanarea cu ultrasunete. Pot fi solicitate si teste ale sangelui. Un episod de colica biliara dureaza de regula intre una si cinci ore. Pacientul poate resimti mai apoi o durere scazuta ca intensitate, timp de pana la 24 de ore.
Este recomandabil ca medicul sa fie contactat in situatia in care durerile abdominale sunt severe, mai ales cu aparitia febrei si a frisoanelor. Acestea sunt semnul unei infectii a vezicii biliare (colecistita).
Controlata de specialist, litiaza biliara nu constituie un mare risc pentru sanatate. In situatia in care calculii s-au format, episoadele de colici se vor repeta. Complicatiile apar in 10 pana la 20 de ani de la primele probleme.
Prevenire si tratament:
Uneori, regimul de viata activ nu impiedica aparitia calculilor.
Riscul aparitei pietrelor la vezica biliara – care duc la dureri – poate fi prevenit prin alimentatia cu mai putine grasimi si un stil de viata activ. Exista, totusi, si o predispozitie genetica legata de aceasta problema, iar in aceste cazuri regimul de viata nu previne aparitia litiazei.
Tratamentul consta, in stadiile usoare, in medicatie si o dieta fara grasimi. In cazul in care colicile persista, se recomanda, de regula, o operatie pentru extirparea vezicii biliare. Tehnica laparoscopica, practicata si la noi, permite aceasta fara o incizie de dimensiuni mari si alte procedee traumatizante pentru pacient. De regula, persoana operata este externata dupa o zi si nu exista complicatii.