Pentru o partidă de pescuit cu adevărat de neuitat, ar trebui să renunţi măcar o dată să mergi la bălţile cu plată şi să încerci o aventură pe râu. Pescuitmania.ro îţi oferă câteva informaţii despre locurile pe unde se ascund “monştrii”. Atenţie, crapul de râu e mult mai greu de găsit, dar şi mai bătăios decât cel de baltă! Principalele ape din România unde se prinde crap sunt: Someş, Olt, Mureş, Prut, Siret, Bega, Timiş, Crişuri, Târnava, Argeş şi, desigur, Dunărea.
Zona 1 – în aval de un arbore scufundat. Crapul are aici hrana necesară, adăpost şi camuflaj. După ce e înţepat, crapul va căuta imediat să se refugieze sub arbore, iar atunci, pescarul trebuie să scoată repede captura din zona copacului.
Zona 2 – cotul râului. În astfel de coturi, pe partea exterioară a curburii, apa e adâncă, aici existând gropi şi praguri. Dacă le găsiţi, daţi lovitura, pentru că sunt cele mai bune locuri pe timpul verii.
Zona 3 – mal cu vegetaţie abundentă. Apa adâncă şi oxigenată, dar şi vegetaţia de pe mal creează condiţii pentru ca peştele să staţioneze şi să se hrănească în aceste locuri. Se pot planta cu succes monturile la 2-3 metri în faţa perdelei de stuf. Din nou, atenţie: crapul îşi va căuta scăparea în vegetaţie!
Zona 4 – un golf săpat de curent în mal. Specialiştii recomandă plasarea unei lansete în această zonă, pentru că exemplarele mari îşi găsesc adăpost în golfuri.
Zona 5 – în aval de un prag de pietre. Aici, turbulenţa e mare, iar protecţia, destul de redusă. Crapii stau în aceste zone pe perioade scurte, când se hrănesc.
Zona 6 – confluenţa a două ape. E o zonă excelentă pentru crap: apa este oxigenată, adâncă şi cu hrană. Cele mai bune rezultate se obţin aici.
Zona 7 – de depunere a sedimentelor. Sedimentele aduse de râu se depun mai jos de confluenţă. Aici se creează o zonă cu apă mică şi tulbure. E recomandată pentru pescuitul de primăvară, dar şi pentru cel pe timp de noapte, în verile călduroase.
Zona 8 – în aval de o insulă. Aici se înregistrează turbulenţe mari ale apei, astfel că oferă oxigenare şi hrană din belşug. Este un loc preferat de crap, aşa că şi aici puteţi da lovitura.
El ne-a luat premiile!
Câştigătorul lunii iulie e Adrian Ciolacu. Pentru captura sa de pe lacul Hagieşti (localitatea Lilieci, judeţul Ialomiţa), un crap de 12 de kilograme, bucureşteanul e premiat de Libertatea şi de magazinul Claumar Pescar (deschis non-stop şi situat pe bd Ghencea nr. 30, în Bucureşti) cu scule şi nade de pescuit. Câştigătorul e rugat să ne scrie la adresa de e-mail pescuit@libertatea.ro, pentru a-şi revendica premiile.
Bălţi ieftine pentru studenţi şi pensionari
Situate la 24 km de Braşov, la o aruncătură de lansetă de râul Olt, bălţile complexului Doripesco îţi oferă nu doar peşte din belşug, ci şi răcoarea pe care pescarii o caută în aceste zile toride. Noi am încercat balta 4, considerată prima în Europa de Est în privinţa densităţii peştelui. Aici vine foarte des la pescuit şi Radu Moraru, de la B1.
Am folosit sistem cu momitor şi un bob de porumb pe fir de păr. În cele 10 ore pe care le-am petrecut pe baltă, senzorii n-au tăcut o clipă. Am prins 30 de crapi (între 2 şi 8 kg) şi o frumuseţe de salontă de 16 kg, luată la boilies. Trecem la plus şi balta 2-3, unde se pot reţine 5 kg de peşte, dar şi reducerile între 5 şi 10 lei pe care cei de la Doripesco le oferă studenţilor şi pensionarilor.â
Carte de vizită:
Loc: Vadul Roşu (Braşov)
Taxe: 35 de lei / 5 kg peşte (balta 2-3) sau 60 de lei / 12 h – C&R (balta 4)
Contact: 0726.709.793, www.doripesco.ro
Nadă: Claumar Mix, porumb, boilies
- Dacă îți place pescuitul sau doar peștele prajit sau saramura de pește, poți încerca și babusca, rosioara, platica sau scrumbia!