Circa 55% nu doresc să-și cumpere apartament, în timp ce 45% se gândesc la o schimbare a locuinței închiriate. Aproximativ 66% vor să-și schimbe locuința pentru că își doresc una mai spațioasă sau aflată într-o zonă mai bună, inclusiv în blocuri noi, mai arată studiul citat. Doar o treime vrea să-și schimbe locuința pentru a scădea costurile cu chiria.
”Preţul chiriei rămâne în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi chiriaşi aleg să închirieze o locuinţă sau alta”, susţin reprezentanţii Colliers.
Ce caută cel mai mult chiriașii
Chiriașii caută siguranță pe fondul pandemiei de Covid. Ca să scadă costul chiriei, ei își schimbă locuința cu una mai mică sau ajung la o înțelegere pe termen lung cu proprietarii, renegociind prețul.
Într-un viitor nu prea îndepărtat, piața chiriilor s-ar putea profesionaliza, astfel încât este posibil să apară blocuri întregi destinate închirierii.
Cei mai mulți dintre respondenții la sondaj, adică aproape 50%, susțin că, dincolo de prețul chiriei, cel mai mult contează proximitatea față de un supermarket, dar și față de o farmacie.
Cercetarea a fost realizată în perioada septembrie-octombrie pe aproximativ 300 de persoane care locuiesc cu chirie în București, având venituri peste medie, majoritatea cu studii superioare și cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro