Ministrul PSD Petre Daea și premierul PNL Nicolae Ciucă au avut un dialog de 15 minute pe tema importurilor de cereale ieftine din Ucraina care afectează fermierii români.
„Vă cer sprijin, stimaţi colegi, să nu mă lăsaţi în luptă singur! O pot duce, dar de aceea…”, a spus Petre Daea, în debutul şedinţei de Guvern.
„Presupun că până acum nu v-aţi simţit singur în toată… Nici de-aci înainte, domnule ministru, nu o să fiţi. Nu vă lăsăm”, i-a răspuns premierul Ciucă zâmbind.
„Păi, să nu mă lăsaţi singur, fraţilor, că sunt multe puşti pe mine, văd. Sănătate, domnule premier!”, a continuat Daea, stârnind râsete în sala de la Palatul Victoria.
Momentul este în VIDEO, la minutul 27.00
Schimbul de replici a venit în contextul în care Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis, zilele trecute, importurile de cereale din Ucraina, pentru a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine. Și Bulgaria a anunțat pe 19 aprilie o interdicție similară, din aceleași considerente.
În schimb, România a anunțat, prin ministerul condus de Petre Daea, că nu va restricționa importurile, doar va cere Ucrainei să reducă exporturile. Astfel, transporturile de cereale care tranzitează țara noastră vor fi sigilate și monitorizate, iar în vămi vor fi făcute controale la toate produsele alimentare venite din țara condusă de Zelenski.
De unde a plecat scandalul cerealelor ucrainene
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane de euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria și restul, de numai 10,05 milioane de euro, pentru România. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul.
Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina, acuzând că ei nu pot face față prețurilor de dumping și că astfel vor da faliment.
Pe 14 aprilie, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit să acționeze „unitar”, dar fără să vină cu o soluție concretă. Pe 17 aprilie, ministrul PSD al agriculturii, Petre Daea, a explicat că „trebuie să căutăm soluții juridice” pentru a evita o procedură de infringement care poate costa România, precizând că deja „Comisia Europeană critică și spune că e inadmisibilă poziția unilaterală”.
malganis • 22.04.2023, 12:31
Agricultura romaneasca - intre drama de a putea hrani doar o treime din romani si drama de a fi condusa de indivizi din vremea lui Gheorghiu Dej si cu CV pe jumatate de pagina A4 !... NB ! Pentru antieuropeni : Nu UE iti numeste politicienii la conducerea statului, nu UE le baga in buzunare politicienilor contractele cu Statul, nu UE numeste incompetentii din structurile tarii, nu UE conduce Romania (bine ar fi sa fi fost asa !) ci romanii. Neaosi, "verzi" ! (adica rosii si galbeni...)