Stelian Marcu este un pensionar in varsta de 55 de ani, din Fagaras, si are o pasiune mai putin obisnuita: aceea de a picta la microscop folosind pensule facute chiar de el din propriile-i gene. Majoritatea celor 31 de lucrari ale sale sunt cu tema religioasa, iar artistul a muncit pentru a le termina nu mai putin de zece ani de zile.
Putini sunt aceia care locuiesc in Fagaras si nu au auzit de “nea Marcu, pensionarul care picteaza la microscop cu pensule din gene si fire de par de om”. Vestea i s-a dus cu ceva timp in urma, cand artistul a aparut la o emisiune la televizor unde si-a prezentat cateva din operele lui miniaturale. Lucrarile sunt facute dupa regulile picturilor de dimensiuni normale, sunt originale, dar nu pot fi vazute decat cu ajutorul microscopului sau al unei lupe care mareste de cel putin doua ori. “Am vrut sa fac ceva deosebit si, cum iesisem la pensie si aveam timp liber, m-am apucat de pictura. Apoi m-am gandit sa realizez ceva mai spectaculos. Asa mi-a venit ideea de a face cateva picturi in miniatura, la microscop.
Munca la miniaturi i-a luat 10 ani
La inceput mi-a fost foarte greu, pentru ca nu stiam ce unelte sa folosesc si nici nu aveam un microscop, lucram cu o lupa. Am incercat cu pensule normale, cu cele facute din puf de papagal, nimic insa nu era bun. Mi-a venit atunci ideea de a incerca cu fir de par de om. Am facut o pensula, dar iar nu am fost multumit pentru ca firul de par nu era ascutit. Am incercat chiar sa-l ascut, la microscop, dar se rupea. Asa am ajuns la gene, care sunt ideale pentru acest gen de picturi. Incet, incet insa si cu foarte multa rabdare am reusit in zece ani sa termin 31 de astfel de lucrari”, ne spune mandru Stelian Marcu.
„Am realizat si doua carti, la care am lucrat un an”
Pe langa picturile cu tema religioasa , artistul a mai realizat si doua carti ale caror dimensiuni se masoara in milimetri. “Evanghelia dupa Marcu”, prima carte, are nu mai putin de 135 de pagini, 12 ilustratii, este scrisa pe foita de tigara si legata in piele. “Declaratia de Independenta a SUA” este cea de-a doua carte, are 61 de pagini si 44 de ilustratii, fiind scrisa in intregime cu argint. “De aceste doua carti ma simt cel mai atasat. La ele am lucrat aproximativ un an de zile, muncind cate 16 ore pe zi. De multe ori uitam si sa mananc, ma asezam dimineata la masa de lucru, iar cand ma ridicam observam ca afara se facuse deja intuneric. Prima carte are dimensiunile de 26/22 milimetri, iar cea de-a doua de doar 9/9 milimetri”, ne mai spune batranul artist.
Munca aceasta la microscop a avut, din nefericire, si urmari mai putin placute pentru Marcu. Vederea i-a slabit extrem de mult, el fiind in prezent nevoit sa-si intrerupa aceasta activitate pentru a-si proteja ochii. “As mai vrea eu sa lucrez, dar si medicul, si familia s-au impotrivit. Sunt multumit de ce am realizat si poate pe viitor voi organiza si o expozitie pentru lucrarile mele, iar amatorii vor putea chiar sa le cumpere”, mai precizeaza Stelian Marcu.