Potrivit calculelor din Parlament, pentru ca o moțiune de cenzură să aibă succes, în acest moment, ar trebui să fie susținută nu doar de PNL, USR și PMP, ci și de UDMR și minorități. Șansele ca o moțiune să treacă, în actuala configurație din Legislativ, sunt mici. Minoritățile și UDMR au încă protocoale de colaborare cu actuala majoritate, PSD-ALDE.
Nu este primul politician din Opoziție care anunță o moțiune de cenzură la adersa Guvernului Tudose. Deputatul Victor Ponta, fost premier PSD, a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Tudose.
Fostul premier susține că grupul de parlamentari neafiliați vor depune o moțiune de cenzură împotriva măsurilor fiscale întreprinse de Executiv. Acest demers va fi făcut în cazul în care nu vor reuși să câștige în Parlament „bătălia pentru a opri genocidul fiscal al firmelor româneşti”.
”În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, vă spun cu siguranţă că o vom depune în această sesiune parlamentară, în momentul în care ne va permite cea mai mare şansă de a putea trece această moţiune de cenzură“, a spus Orban.
În ceea ce priveşte alianţele pentru moţiunea de cenzură, Ludovic Orban a declarat că UDMR poate fi un aliat doar dacă renunţă la protocolul parlamentar cu PSD.
Șanse ca acest lucru să se întâmple ar fi, potrivit ultemelor decizii din Parlament. Astfel, săptămâna aceasta a fost respins la Camera Deputaților proiectul de lege iniţiat de UDMR, prin care se scădea de la 20% la 10% pragul pentru folosirea limbii materne, în administrațiile publice de la nivel național.
”Votul este unul politic”, a declarat la finalul şedinţei deputatul UDMR Marton Arpad, care a precizat că se va reanaliza îm cadrul Uniunii relația cu majoritatea PSD-ALDE.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Au dat lovitura cu hit-ul „Doar pe a ta”, iar acum se despart. Edward Sanda și Ioana Ignat vor să ia o pauză