Când a pus la cale acest plan, de a vedea lumea de pe motocicletă, Arabia Saudită încă nu le permitea femeilor să conducă sau să se urce pe motocicletă.
„Eu ştiam însă în sufletul meu că o să ajung în Arabia Saudită”, a povestit Elena pentru Libertatea. În toamnă, cât ea era încă pe drum, restricţiile au fost relaxate şi în 2020 a reuşit să intre în ţară.
Apoi, Arabia Saudită s-a închis, cu ea încă acolo.
Aş fi extraordinar de egoistă să spun: Vai, mi-a dat planurile peste cap, când toată planeta are planurile date peste cap. Sunt probleme mult mai grave. Mi se pare nedrept să mă plâng, mai ales în situaţia de faţă. Stau la o familie extraordinară. Am tot ce îmi trebuie.
Elena Axinte:
„Prejudecăţile cad ca piesele de domino”
Elena locuieşte de 11 ani în Italia, loc de unde şi-a început călătoria. În ultimele 9 luni a vizitat Slovenia, Croaţia, Bosnia, Muntenegru, Kosovo, Serbia, România, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia, Turcia, Liban, Siria, Iordania şi Arabia Saudită.
‘”Lumea asta este frumoasă şi există şi partea asta bună a lumii şi am plecat însetată să o descopăr. Şi de aceea îmi apar doar lucruri bune. E banal să spui că e totul bine şi oamenii uneori nu mă cred că e totul bine, dar aşa e”, spune Elena.
În afară de mici probleme la motocicletă, nu a avut nici o experienţă negativă. Din contră. Tot ce a văzut nu a făcut decât să spargă prejudecăţi, cum s-a întâmplat în Siria.
„Nu în toată Siria este război. Sunt zone de conflict, dar sunt şi zone sigure. Siria are o deschidere faţă de turism, dar în nişte condiţii foarte rigide. Eu pot să spun că Siria nu este doar ce se vede”.
Din cauza acestor condiţii, nu a putut decât să tranziteze Siria şi nu a rămas să o viziteze, însă experienţa a fost un vis pentru ea, povesteşte Elena.
„În călătoriile mele, toate prejudecăţile acestea care există, care ni sunt puse pe umeri, cad precum piesele unui domino. În fiecare ţară mai cade câte una.
Revoluţia din Liban văzută de pe motocicletă
Libanul este în criză din toamnă, de când au început ample proteste guvernamentale. Deşi nu sunt lupte de stradă, ţara vede proteste masive de luni bune, cu străzi blocate de zeci de mii de oameni.
„Pe perioada sărbătorilor de iarnă au luat o pauză. Eu am ajuns în Liban pe 28 decembrie, când erau în pauză. Imediat după sărbători au reluat revoluţia. Exact în ziua când au reînceput a trebuit să traversez cam jumătate de ţară”, povesteşte Elena.
Traficul era blocat şi oamenii dădeau foc la baricade. Pe ea însă o lăsau să se strecoare pe lângă baricadele în flăcări, îşi aminteşte ea amuzată.
La un moment dat eram pe o autostradă blocată, stăteam ore în şir. Vine la mine o doamnă, mă bate pe umăr: Tu poţi să treci cu motocicleta? Vreau să merg cu tine, sunt doctor şi am o urgenţă şi trebuie să ajung la spital. Şi-a lăsat maşina în mijlocul autostrăzii. Avea o naştere
A prins în Liban şi manifestaţiile care au urmat uciderii generalului iranian
Qasem Soleimani de către americani. Hezbollah chiar i-a ridicat acestuia o statuie în ţară.
„Erau cartiere întregi pro-Hezbollah. Vedeai ştiri din România, de peste tot din lume, cât de crud era acest om, dar tu vedeai oameni care îl venerau. Am intrat într-un cimitir al Hezbollah şi am văzut o tânără, acoperită, şi avea poza lui în capelă şi îşi făcea selfie cu poza lui. A fost o imagine foarte puternică, se vedea pe faţa ei suferinţa”, îşi aduce aminte Elena.
Prima femeie pe motor în Arabia Saudită
Autorităţile din Arabia Saudia au ridicat în 2019 multe dintre restricţiile pentru femei, care au acum voie să conducă, inclusiv motociclete.
A fost o decizie neaşteptată pentru Elena, care crede că este prima sau, dacă nu, a doua femeie care intră în această ţară musulmană pe motocicletă.
„Am explorat partea de nord-vest şi apoi am ajuns în Gedda, al doilea oraş ca mărime. E la vreo 70 de kilometri de Mecca. A fost un vis”, spune ea.
Cam în perioada aceea începuse să audă despre problemele din China şi cum virusul se extinde în Europa. Părea însă o problemă dintr-o altă lume şi le spunea părinţilor că până va ajunge ea prin partea aceea a lumii vor mai apărea şi dispărea multe virusuri.
A avut probleme cu motocicleta, care a stat în service o săptămână, iar a doua zi, cu nici 15 cazuri active, Arabia Saudită a închis graniţele.
„Am avut norocul să fiu găzduită de nişte persoane minunate. Stau la o familie extraordinară, mărinimoasă. Efectiv m-au adoptat”, spune ea.
Iniţial, nu se putea ieşi din casă decât până la 7 seara, dar ea nu a vrut să îi pună deloc în pericol pe cei la care stă.
„Chiar dacă ei ieşeau, nu voiam să fiu eu cea care îi expune pe ei. Mă întreabă dacă nu vreau să merg până la supermarket, ca să ies puţin. Prefer să nu”.
Autoritățile din Arabia Saudită au luat foarte în serios amenințarea provocată de COVID-19 și au introdus măsuri de carantină imediat cum au apărut primele cazuri. Cu peste 16.000 de cazuri, sunt doar puțin peste 130 de decese.
Față de alte țări arabe, Arabia Saudită a restrâns și libertatea religioasă. Accesul la Mecca, orașul sfânt, a fost restricționat pelerinilor.
Străzile sunt absolut goale, dar e greu de spus cât de mult ține asta de faptul că oamenii au conștientizat pericolul și cât de mult e vorba de frica de autorități: cei care nu respectă carantina, împrăștie zvonuri sau fac speculă de orice fel pe timpul pandemiei sunt pedepsiți asupru de justiție.
Există incertitudine cu privire la viitor, mai ales că și prețul petrolului s-a prăbușit – o importantă sursă de venit pentru Arabia Saudită. Dar oamenii nu vorbesc neapărat despre acest subiect și nici nu sunt la curent cu multe evenimente: internetul este puternic cenzurat.
Deși e blocată în casă, Elena nu plictiseşte. Nu are timp pentru asta.
„Majoritatea timpului o petrec cu copiii, mă joc cu ei şi fac lecţii. Aşa îmi petrec eu carantină, de o lună şi o săptămână”.
Şi aşteaptă redeschiderea graniţelor, pentru a-şi continua călătoria: ţările din Golf, Iran, Irak, India, Sri Lanka, apoi spre nord, în Siberia, pentru ca apoi să traverseze spre America de Nord.
Călătoria Elenei o puteţi urmări pe Facebook şi pe Instagram.
Tu stii care sunt cele mai rapide motociclete din lume?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro