MIR a fost o stație spațială sovietică moștenită după destrămarea URSS de Federația Rusă și a funcționat între anii 1986-2001. MIR a servit ca laborator de cercetare în microgravitație, în care echipajele au efectuat experimente de biologie, biologie umană, fizică, astronomie, meteorologie și aeronautică, în scopul de a dezvolta tehnologii necesare pentru ocuparea permanentă a spațiului.
Ea a fost prima stație de cercetare din spațiu locuită constant, și a fost folosită de mai multe echipaje pe termen lung.
Foștii cosmonauți au povestit că în perioada anilor 90 au adus cu ei sticle de băutură, deși acest lucru era interzis, potrivit Metro.co.uk. Băutura era ascunsă cu ajutorul cărților sau în unele cazuri sticlele etichetate „suc” erau puse în costumele lor spațiale, fără a depăși cerințele de greutate.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3În anii 90, a fost făcută o fotografie a membrilor echipajului rus care se bucurau de o „petrecere de coniac” la bordul stației spațiale. Acest lucru a fost catalogat periculos, deoarece ingredientul principal, etanolul, este extrem de volatil și ar deteriora grav echipamentele stației.
Cosmonautul Igor Volk a spus că el și alți membri ai echipajului au pierdut în greutate chiar înainte de a urca în Salyut 7, un precursor al MIR, astfel încât să poată ascunde alcoolul în pungile secrete din costumele spațiale fără a fi detectați
De fapt, medicii recomandaseră coniacul, susținea Lazutkin, „pentru a ne stimula sistemul imunitar”.
Dar în cele din urmă, Roscosmos, agenția spațială rusă, a interzis alcoolul și echipajele au trebuit să devină creative.
„Cu o săptămână înainte de lansare nu am mâncat nimic în afară de pâine și ceai și am pierdut aproape 4,4 kilograme”, a declarat Volk pentru Beyond Russia.
„Am ambalat totul în pungi de celofan și, când eram îmbrăcați, am așezat pungile în costumele spațiale”, a mai spus acesta.