- Asta înseamnă că suma pe care o poate primi fiica subprefectului este de 50 de lei/ persoană/ zi (curățenie, spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor), plus ”indemnizația de cazare”, 70 lei/ persoană/ zi, pentru hrană, trei 3 mese, apă, pijamale și papuci.
- Vila din comuna Poienarii Burchii permite cazarea a 15 de persoane. Conform informațiilor primite de la Direcția de Sănătate Publică Prahova (DSP), la pensiune sunt carantinate acum 17 persoane, 14 adulți și trei copii.
- 2.040 de lei pe zi, circa 400 de euro, ar putea deconta fiica subprefectului,
Pe 4 aprilie, Libertatea a scris despre românii carantinați în vila fiicei subprefectului de Prahova.
Două zile mai târziu, sub semnătura prefectului Cristian Ionescu, Prefectura Prahova explică faptul că ”ținând cont de lipsa spațiilor de cazare pentru carantină instituționalizată și a refuzului colaborării majorității primarilor prahoveni și proprietarilor de unități de cazare cu autoritățile județene, soluția oferirii acestei pensiuni ca spațiu de cazare, în contextul bine știut, a fost o măsură acceptată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”.
Prefectul transmite că ”pensiunea din Poienarii Burchii a fost pusă la dispoziția autorităților cu titlu gratuit, proprietara nesolicitând suma de 230 lei/ zi/ persoană, aferentă cazării”.
”Conform HG 201/ 2020, art. 2, în situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, sumele decontate sunt următoarele: alocația de cazare este în valoare de 50 lei/ zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora; indemnizația de cazare, în cuantum de 70 lei/ zi”
Prefectura Prahova:
Indemnizația de cazare presupune cheltuieli cu hrana – trei mese pe zi servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință, cheltuieli cu apa – între 2-4 litri pe zi de persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosință și cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte două pijamale și două perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.
Practic, diferența pentru fiecare persoană carantinată este de 110 lei, între 230 de lei, cât a scris ziarul, și 120 de lei, cât susține Prefectura că vor fi plătiți.
”Decontarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene, pe baza unui borderou centralizator al documentelor justificative aferente, la sfârșitul perioadei de carantină, explică Prefectura. DSP-urile decontează cheltuielile aferente carantinei la solicitarea autorităților administrației publice locale sau a operatorilor economici, după caz, în baza acelor documentele justificative”.
DPS: 17 persoane în centrul de carantină din comună
Primarul Daniel Nedelcu nu știu câte persoane sunt carantinate în acest moment în comuna Poienarii Burchii: ”Nu dețin aceste informații, informații obțineți de la Direcția de Sănătate Publică”.
Localnicii au sesizat că sâmbătă seară au venit ambulanțele la pensiunea din Poienarii Burchii.
A fost adusă o familie cu un copil operat care a sosit din Statele Unite. De asemenea, a fost luat un cetățean din București, care venise cu o persoană din Prahova, în același autoturism.
Daniel Nedelcu, primar Poienarii Burchii:
Libertatea a întrebat Direcția de Sănătate Publică Prahova câte persoane sunt carantinate în comuna din Prahova: ”În acest moment sunt 17 persoane acolo, 14 adulți și trei copii”.