În contextul în care Belgia deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, Alexander De Croo a fost întrebat, într-o conferință de presă, dacă aderarea deplină a celor două țări la spațiul Schengen nu reprezintă prioritate pentru țara sa, având în vedere că nu a discutat despre acest subiect în cadrul prezentării sale privind priorităţile preşedinţiei belgiene.
„Oamenii au tendinţa de a analiza discursurile plecând de la ceea ce nu este în ele. (…) Cred că paşi importanţi înainte au fost făcuţi în ultimele săptămâni, ştiu că este ceva parţial, dar este important că aceşti paşi au fost făcuţi. Şi ştiu că ambele ţări au făcut mari eforturi, paşi înainte, pentru a răspunde la toate întrebările care au fost puse de atâtea ţări legate de Schengen. Şi vrem să aplaudăm cu adevărat toate eforturile făcute”, a declarat De Croo în cadrul conferinței de presă comune cu președinta Parlamentului European, Roberta Mestola.
Sugerând că nu a discutat subiectul din lipsă de timp, oficialul belgian a adăugat că aderarea parțială la spațiul de liberă circulație a României și Bulgariei este „un semn bun şi un prim pas, dar mă aştept ca, dacă lucrurile vor continua să meargă conform planului, să se facă şi următorii paşi”.
„Aşteptăm şi noi, în acest parlament, ca aceşti paşi următori să se facă”, a spus, la rândul său, șefa Legislativului UE, salutând totodată decizia luată la finalul anului trecut, „în ultima zi a preşedinţiei spaniole” privind aderarea la Schengen a celor două țări cu frontierele navale și aeriene.
Potrivit aceste decizii, România şi Bulgaria vor adera parțial la Schengen începând din 31 martie 2024.
Austria se opune însă în continuare includerii celor două țări în spațiul de liberă circulație și cu frontiere terestre, iar pentru intrarea în Schengen aerian și maritim, Viena a pus o serie de condiții.
Într-o declarație comună a Austriei, României și Bulgariei din 29 decembrie, se precizează că ar trebui să fie trimiși la granița bulgaro-turcă de cel puțin trei ori mai mulți ofițeri de la agenția UE de protecție a frontierei Frontex și că aceasta ar trebui să fie mărită și pe zona sârbă a frontierei bulgare. O altă condiție este aceea ca România și Bulgaria să ia înapoi toți imigranții care au fost înregistrați în cele două state și apoi au ajuns în Austria, în termen de o lună, conform Regulamentului Dublin.
Foto: Hepta
Aura1 • 17.01.2024, 06:45
Clar după aderarea României în Schengen cu cele două frontiere maritim și aerian, o să fie și terestru.
Tradare • 16.01.2024, 22:22
Isi bat joc de noi romanii, din cauza ca suntem guvernati de niste tradatori si avem un presrdinte papalau!Suntem slugile lor,Austria ne mulge tara si pe de alta parte ne ingenunchiaza in fata lor.Noi avem nevoie de schengen terestru nu aierian si maritim!Ori intrare deplina ori deloc.Nu acceptam sferturi s-au jumatati,ci intreg.